Index Vakbarát Hírportál

A görög bevándorlásügyi miniszter Ankarát bírálta a migránsáradat miatt

2015. december 31., csütörtök 19:28

Jannisz Muzalasz az égei-tengeri görög szigetekre érkező, nem apadó migránsáradat miatt ment neki a törököknek.

Törökország nem mérsékli a menekültek áradatát. Dacára a hatos-hetes szélerősségnek, naponta 4000 érkezővel bombáznak minket. Ez nem normális.

- mondta Muzalasz az ANA-MPA görög hírügynökségnek csütörtökön.

Ankara november végén ígéretet tett rá, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserében pedig az unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.

Az EU-ba érkező migránsok száma viszont továbbra sem apad: csütörtök reggel 3600 illegális bevándorló érkezett Athén kikötőjébe. Az érkezőket az égei-tengeri Számosz, Híosz és Leszbosz szigetéről szállították el és többségük Szíriából származik. A problémát sem Görögország, sem egy másik EU-tagállam nem tudja egyedül megoldani - mondta Muzalasz.

A parti őrséget és az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) az égei-tengeri szigeteken állomásozó tisztségviselőit eközben riadókészültségbe helyezték, mivel az év utolsó napján egész Görögországban beköszöntött a tél. Az Égei-tengeren viharos szél fúj, a legtöbb Törökországból érkező migráns első európai állomásának számító Leszbosz szigetén csütörtökön napközben fagypont körüli hőmérsékletet mértek.

Aki ma megpróbál (Törökországból) átkelni (az Égei-tengeren), nagy hibát követ el

- figyelmeztetett a parti őrség egyik tisztségviselője a Leszbosztól délre fekvő Híosz szigetén.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje óta - december 29-ig bezárólag - 847 819 illegális bevándorló érkezett tengeri úton Törökországból Görögországba. Naponta legalább 3 ezren érnek partot - közölte a görög kormány.

Rovatok