Index Vakbarát Hírportál

Ausztria menekültek százait toloncolja vissza Szlovéniába

2015. december 31., csütörtök 11:49

Az ország legdélibb tartományának számító Karintia rendőrsége azokat utasítja ki az országból, akikről kiderült: hazudtak származásukkal kapcsolatban, hogy kedvezőbb elbírálás alá essen kérelmük.

Nyár óta több ezer menekült érkezett Ausztriába az ország déli határán keresztül, Szlovénia felől. Ausztria az utolsó ország a németországi végcél előtt, amit a menekültek az ún. Balkán-útvonalon érintenek. Legtöbbjüket a szlovén-osztrák határról egyenesen a német határra viszik vonattal, de a tartományban így is ezrek tartózkodnak még.

A rendőrség szúrópróbaszerűen végez ellenőrzést közöttük, és az utóbbi napokban arra jutottak, hogy a nyilvántartásba vétel előtt álló menekültek között sokan vannak, akik nem beszélnek azon a nyelven, ami elméleti nemzetiségüknek megfelelne. Eddig 65 ilyen menedékkérőt toloncoltak vissza Szlovéniába, és hétvégén újabb százra vár ugyanez a sors.

A helyi rendőrség szóvivője nem árulja el, milyen nemzetiségűek azok a menekültek, akiket Szlovéniába küldtek vissza. A kiutasítások Ausztriát is érintik, hiszen az ország németekkel határos, Felső-Ausztria nevű tartományába napi rendszerességgel küldenek vissza menekülteket a német hatóságok azzal az indokkal, hogy a migránsoknak eszük ágában sincs letelepedni, inkább Svédországba akarnak eljutni. A tartományi hatóságok ennek nem nagyon örülnek, hiszen csak ebben a hónapban 2000 fő elhelyezését kellett megoldaniuk, és ez egyre nagyobb terhet ró rájuk.

Az ENSZ menekültügyi bizottsága szerint idén egymillió menekült érkezett Európába a Földközi-tenger környékéről. Többségük (50 százalékuk) Szíriából érkezett, 21 százalékuk Afganisztánból. Az úton legalább 3700-an vesztették életüket eddig.

Rovatok