Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa a migránsok befogadására szólított fel a béke világnapján

2016. január 1., péntek 12:37

A közömbösség ellen emelt szót békeüzenetében Ferenc pápa. Január 1. a béke világnapja a katolikus egyházban, 1968 óta tartják VI. Pál pápa kezdeményezésére. Idén a pápa a migránsok befogadására szólított fel, de szót emelt a halálbüntetés eltörléséért és beszélt a média szerepéről is.

Győzd le a közömbösséget és szerezd meg a békét!

címmel tette közzé Ferenc pápa pénteken újévi üzenetét, írja az MTI.

Pápasága harmadik békevilágnapi üzenetében az egyházfő rámutatott: a korunk csapásai iránti közöny a béke hiányának egyik alapvető oka, a közöny pedig gyakran összekapcsolódik az individualizmus különböző formáival.

Ferenc pápa egyébként már első, 2013-as karácsonyi beszédével is jelezte, elkötelezett a mélyreható változtatás mellett az egyházban: arra használta többek közt az alkalmat, hogy hajléktalanokkal reggelizzen, „hogy felismerjük felebarátunk arcában Isten emberré lett fiának képmását”, éles váltásként azután, hogy elődje, Benedek 2012-ben még a melegházasság ellen kelt ki ugyanebből az alkalomból.

Készség a migránsok befogadására

A pápa idei üzenete szerint az információ növekedése önmagában nem jelenti a figyelem növekedését is a problémák iránt, ha nem követi a szolidaritáson alapuló lelkiismereti nyitottság. Ezért tehát alapvetően fontos az a hozzájárulás, amelyet a család mellett a nevelők, a tanárok, a kultúra képviselői, a médiaszakemberek, az értelmiségiek és a művészek adhatnak, fogalmazott a katolikus egyház vezetője.

Az egyházfő kiemelte, hogy számos, kormányoktól független szervezet és karitatív csoport létezik az egyházon belül és azon kívül is, amelyeknek tagjai a járványok, természeti csapások vagy háborúk idején fáradságot és veszélyeket vállalva gondoskodnak a sebesültekről és a betegekről, vagy temetik a halottakat. Külön említette azokat a személyeket és egyesületeket, amelyek a migránsoknak nyújtanak segítséget, amikor ezek sivatagokon és tengereken kelnek keresztül jobb életkörülményeket keresve.

A pápa arra kérte a kormányokat, vizsgálják felül bevándorlással kapcsolatos törvényeiket, és keressék meg a módját, hogy készséget tudjanak mutatni a migránsok befogadására és integrációjuk elősegítésére.

Egyben arra szólította fel a vezetőket, minden érintett jogait tartsák tiszteletben. Mint írta, a jogoktól megfosztott, illegalitásba kényszerült bevándorlók könnyebben kerülnek kapcsolatba a bűnözéssel.

Emellett konkrét tetteket kért a hajléktalanság, munkanélküliség enyhítésére, és a nők elleni munkahelyi diszkrimináció megszüntetésére. A sajtótól azt kérte, az igazságot, és ne bizonyos érdekeket szolgáljon.

Mintha harmadik világháború lenne, de ne veszítsük el a reményt

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy Isten nem közömbös, nem hagyja magára az embert. Úgy értékelte, hogy az elmúlt évet a háborúk és a terrorista cselekmények, és ezek tragikus következményei, emberrablások, személyek etnikai vagy vallási okból történő üldözése, mindenféle jogsértés jellemezte. 

Mindez fájdalmat hozott a világ számos táján és már-már olyan jelleget öltött, hogy a harmadik világháború darabjainak nevezhetjük.

Ám az elmúlt évek és a most lezárult esztendő egyes eseményei mégis arra indítanak, hogy az új év elé tekintve ismét arra buzdítsak: ne veszítsük el a reményt az ember képességében, hogy Isten kegyelmével túl tud lépni a gonoszságon és nem törődik bele közömbösen ebbe a helyzetbe.

Ezek között említette az egyházfő azt az erőfeszítést, amelyet a világ vezetői tettek a párizsi klímacsúcson, hogy új kiutakat találjanak az éghajlatváltozás ügyében és "megmentsék a Föld, közös otthonunk jó egészségét". A globális közömbösség a békét fenyegeti - hangsúlyozta az egyházfő, rámutatva: az a feladatunk, hogy a szeretet, az együttérzés, az irgalmasság, a szolidaritás valódi életprogramunkká, magatartásunk stílusává váljon az egymáshoz fűződő kapcsolatainkban. A pápa szót emelt a halálbüntetés eltörlése mellett is.

Rovatok