Index Vakbarát Hírportál

Irán bővítené a rakétaprogramját

2016. január 2., szombat 10:48

Több iráni tisztségviselő is az ország rakétaprogramjának fokozásáról beszélt pénteken, ezzel üzenve az Egyesült Államoknak, amely korábban új szankciókkal fenyegetett erre az esetre.

Amíg az Egyesült Államok támogatja Izraelt, bővíteni fogjuk a rakétaprogramunkat

– mondta Hossein Salami dandártábornok,  Forradalmi Gárda parancsnokhelyettese a Fars hírügynökség szerint.

Mindennek azért van különösen nagy tétje, mert a felek (az Európai unióval kiegészülve) hosszú és gyötrelmes tárgyalássorozat végén, júliusban állapodtak meg az iráni atomprogram leépítéséről, és ennek következtében az országot sújtó eddigi szankciók feloldásáról.

Irán a megállapodás főbb pontjait a többi fél szerint is betartja, a vita a rakétatesztek miatt alakult ki. Irán már októberben is végzett ilyen teszteket, és szerintük ezzel nincs is semmi probléma, hiszen nukleáris fej  nélkül lőtte ki a rakétákat, és ilyennel nem is rendelkeznek. Az Egyesült Államok szerint viszont ezek a rakéták alkalmasak nukleáris töltet hordozására, így a tesztek sértik a vonatkozó 2010-es ENSZ-megállapodást.

Hossein Dehqan védelmi miniszter szerint a rakétaprogram nem volt része a megállapodásnak, és soha nem is lesz. Ezt erősítette meg Abbas Araqchi, Irán egyik nukleárisprogram-ügyi főtárgyalója is még csütörtökön.

A belengetett új szankciók elvileg a korábbinál sokkal visszafogottabbak lennének, és az amerikai fél szerint nem befolyásolnák a szélesebb körű korlátozások korábban bejelentett feloldását. Irán ugyanakkor jelezte, hogy maga a nukleáris megállapodás is veszélybe kerülhetne az esetleges új szankciókkal.

Rovatok