Index Vakbarát Hírportál

Obama egyoldalúan vezetné be a fegyverviselés korlátozását

2016. január 2., szombat 07:48

Barack Obama amerikai elnök a jövő héten találkozik Loretta Lynch igazságügyi miniszterrel, hogy megvitassák a fegyverviselés korlátozásának lehetőségeit, jelentette be az elnök szokásos heti rádióüzenetében, amelyet az ünnepek miatt pénteken közvetítettek.

Obama azt mondta, túl sok levelet kapott szülőktől, tanároktól és gyerekektől ahhoz, hogy csak ücsörögjön és ne csináljon semmit, írja az MTI. Obama korábban többször. főleg a connecticuti általános iskolában történt 2012-es lövöldözés után többször is sürgette a kongresszust, hogy szigorítson a fegyverviselési szabályokon.

Az amerikai sajtó szerint van esély arra, hogy az elnök rendeleti úton érvényesíti-e akaratát. A The Washington Post több forrásra hivatkozva azt írta, Obama és Lynch olyan tervezetet véglegesít, amelynek életbe léptetéséhez nem lesz szükség a kongresszus jóváhagyására.

"Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakos cselekményt. De mi van, ha megpróbálnánk egyet megakadályozni? Mi volna, ha a kongresszus csinálna valamit - bármit -, hogy megvédje gyermekeinket a fegyveres erőszaktól?" - tette fel a kérdést Obama rádióüzenetében.

Obama üzenete aznap hangzott el a rádióban, hogy Texasban életbe lépett a törvény, amely lehetővé teszi a kézifegyverek nyilvános helyeken való viselését a megfelelő engedélyekkel rendelkező állampolgároknak. Megfelelő engedélyek beszerzése után aki akarja, a csípőjére erősített tokban is hordhat revolvert vagy pisztolyt.

Obama rádióüzenetére a texasi kormányzó, a republikánus Gregg Abbott reagált elsőként a Twitteren: 

Obama még nagyobb fegyverkorlátozást akar ránk erőltetni. A válaszom? Gyere és vedd el.

Rovatok