Index Vakbarát Hírportál

Az IS azt állítja, angol kémeket végzett ki

2016. január 3., vasárnap 19:42 | aznap frissítve

Új propagandavideót jelentetett meg az Iszlám Álam (IS), amiben öt túszt ölnek meg. A videóban elhangzik, hogy a kivégzésekkel David Cameron angol kormányfőnek üzenik, hogy az országa rossz úton jár, amikor részt vesz az Irakot és Szíriát bombázó koalícióban - írja a Vice News.

A videóban egy angol akcentussal beszélő maszkos férfi azt mondja, fura hogy egy kis szigetország néhány repülővel fenyegeti az Iszlám Államot. A maszkos férfi szerint Cameron pont ugyanolyan arrogáns és őrült, mint az elődei, Tony Blair és Gordon Brown, akik akkor álltak az ország élén, amikor az Egyesült Királyság az USA vezette iraki misszióban vett részt. A férfi féleszűnek nevezi Cameront, és azt mondja, az Iszlám Állam folytatja a dzsihádot az Egyesült Királyság ellen, és egy nap elfoglalja majd az országot.

A videó elején öt rab látható narancsszínű ruhában. Arabul beszélnek. Azt állítják magukról, hogy raqqai szírek (Raqqa az Iszlám Állam de facto fővárosa). Azt mondják, hogy több eszközt, például rejtett kamerákat kaptak, hogy felvételeket készítsenek az Iszlám Állam működéséről, különösen a nők életéről.

Az nem egyértelmű, hogy a férfiak kinek dolgoznak. Egyikük sem dolgozik angoloknak az elmondásuk alapján, de az egyik azt is megjegyzi, hogy meglepődött, amikor egy általa készített videót a BBC egyik adásában látta. A maszkos férfi kémnek nevezi az öt narancsruhás férfit, akiket videó végén maszkos fegyveresek végeznek ki (legalábbis a videó alapján erre lehet következtetni).

Rovatok