Index Vakbarát Hírportál

Se hó, se szél nem állja útjukat

2016. január 4., hétfő 16:31

Mínusz 7 fok, 2-8 centiméter hó várja azokat a menedékkérőket, akik a görög–macedón határon lévő idomeni menekülttáborba, Európa új kapujába érkeznek. A nyugat-balkáni menekültútvonal többi állomásán még rosszabb a helyzet: a macedóniai Tabanovcéban nincs áram, de minden befogadóállomáson hiány van meleg ruhákból, pokrócokból és fűtött sátrakból. Sokan éjszakáznak a szabad ég alatt, és még mindig százak próbálnak meg a tengeren át Görögországba jutni a török oldalról. Az időjárás-előrejelzések alapján nemcsak az embertömeg és a hideg okoz gondokat, de több helyen lehetnek árvizek is.

„A török–EU megállapodás inkább pánikhangulatot teremtett a menekültek között. Aki eddig biztonságban érezte magát és dolgozott, most inkább nekivág a tengernek, hogy Európába jusson” – mesélte telefonon Sébastien, egy belga önkéntes, aki a görögországi Pireuszban segíti a Leszboszról és az égei-tengeri szigetekről megérkező migránsokat.

Azt mesélik az érkezők, hogy a török hatóságok nagyjából lezárták a szír határt, akit tudnak, visszafordítanak. Sorozatos kitoloncolásokról beszélnek. Emiatt menekülnek tovább Törökországból

– tette hozzá.

Az Európai Unió és Törökország december elején arról állapodott meg, hogy Ankara 3,2 milliárd eurót (mintegy 1024 milliárd forintot) kap a migránsok feltartóztatására. Emellett az EU gyorsít az országgal folyó csatlakozási tárgyalásokon, és az elkövetkező években 400 ezer menekültet vesz át. A török hatóságok december elején gyorsan tartottak egy erődemonstrációt: egyetlen nap alatt 1300 menekültet fogtak el.

Ezután viszont megpihentek, elmaradtak az átfogó akciók, helyette a Törökországban élő menedékkérőket igazoltatták. Az Amnesty International decemberi jelentése szerint ezreket gyűjtöttek be az utcákról és a munkahelyekről, hogy aztán őrzött befogadóállomásokra szállítsák őket. Itt pedig sokakat kiutasítottak és visszavittek a szír határra. Mindeközben a tengerparton szépen csendben minden ugyanúgy folytatódott az Indexnek nyilatkozó szemtanúk szerint.

Lépéskényszerben

Decemberben az ország nyugati partjainál 9-13 fok volt a levegő, és 13-16 fok a tengervíz hőmérséklete. Az időjárási körülmények ezzel együtt egyre kevésbé kedveznek a török oldalról gumicsónakokban Görögországba tartó menedékkérőknek: csapadékos az idő, és nem ritkák a 35-70 kilométer/órás széllökések a nyílt vízen.

Hiába várták a szakértők, hogy a tél közeledtével kevesebben indulnak Európába, a török szigorítások épp ellenkező hatást értek el. Az ENSZ statisztikái szerint decemberben 103 ezren érkeztek Görögországba. Ez ugyan kétharmada a novemberi 150 ezres számnak, de jóval nagyobb visszaesésben reménykedtek az európai politikusok a törökökkel kötött megállapodás után. Az ENSZ jelentése szerint gyakorlatilag csak az időjárás lassított a hullámon: vannak napok, amikor a viharos tenger miatt kevesebb mint százan érkeznek, de a derült időben átlagosan 2700-3000 fő ér partot.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) már novemberben úgy becsülte, hogy a táborok téliesítése majdnem 173 millió dollárba (43,3 milliárd forintba) fog kerülni. Ezt december végére 200 millió dollárra (50 milliárd forintra) korrigálták. De a világszervezet beavatkozását nehezíti, hogy a nemzetközi jog szerint önállóan nem adhat segítséget, csak akkor, ha ezt az adott államok kérik tőle. Így többnyire helyi szervezeteket segítenek.

Se meleg ruha, se fűtött sátorok

Ma érkezett egy tizenhat éves fiú. A szüleit megölték Szíriában, a testvéreitől még Törökországban szakadt el. Nincs kabátja, csak egy vászoncipője és egy sapkája, amit még Athénban kapott. Őt Ahmednek hívják, de napi tíz-tizenöt Ahmedhez hasonló érkezik.

– mesélte nekünk egy önkéntes, aki a macedóniai Tabanovcéban felállított táborban segít az érkezőknek. Telefonos beszélgetésünkben elmondta, most nagyjából nyolcszázan várakoznak a papíron 500 férőhelyes állomáson.

„Kihagy az áramszolgáltatás, szinte használhatatlan az internet. Kevés az adományozható kabát, sapka és a sál. Van cserébe mínusz 3 fok nappal, mínusz 10-15 éjszaka” – tette hozzá. Az önkéntes szerint a legtöbben most látnak először ennyi havat, de van, aki férőhely hiányában már abban éjszakázhat.

Görögországban annyival jobb a helyzet, hogy az ország délebbi részein még tavaszias, enyhe idő van. 8-13 fok van napközben, Athénban, Leszboszon és Pireuszban még meleg szállásokat is találni. De éjszakánként már itt is fagypont közeli a hőmérséklet, sok fagyási sérülésről számolnak be.

Északon, a macedón határnál lévő Idomeniben 0-3 fok közötti a nappali hőmérséklet, éjszaka mínusz 5-9 fok is lehet. Hétfő délelőtt havazás kezdődött, nap végére 2-8 centiméter hó is leeshet. A sok csapadék miatt pedig árvizektől félnek a meteorológusok.

Jelenleg az a legnagyobb probléma, hogy az elmúlt napokban nem lehetett hozzáférni a fűtött sátrakhoz. Az éjszaka itt várakozó menekültek tüzeket gyújtottak, hogy azoknál melegedjenek. A segélyszervezetek a hideg és a havazás miatt internetes gyűjtést szerveztek, hogy meleg ruhákat vásárolhassanak az érkezőknek.

A macedón hatóságok továbbra is csak a szír, iraki és afgán állampolgárokat engedik át a határon, minden más országból érkezőt gazdasági bevándorlónak neveznek. Jelenleg is közel száz iráni, pakisztáni és marokkói férfi várakozik a határon. Többségük a hideg miatt Athénba megy vissza az ingyenes buszokkal, ott keresnek alternatív útvonalat Nyugat-Európába.

Macedónia – hasonlóan Magyarország – kerítést épített déli határaira. A Görögországgal közös szakasz védelmének segítésére Magyarország 31 rendőrt küld, akik egy hónapon át közösen dolgoznak majd a helyi hatóságokkal.

Hideg fogadtatás

„Sok szír, amikor meglátta az újévi tűzijátékot, csak annyit mondott, hogy »nálunk ezt igazi fegyverekkel csinálják«” – mesélte a szabadkai Tamás, aki a gyerekei kinőtt téli ruháit vitte el a Preševo melletti menekülttáborba még szilveszterkor. A férfi arról számolt be, hogy mindösszesen egy fűtött szállás volt az itteni befogadóállomáson. Itt a nőket és a gyerekeket szállásolják el éjszakára. Emiatt sokan gyújtottak tábortüzeket, hogy átvészeljék a mínusz 10 fokos éjszakákat.

A legnagyobb hiány itt is meleg cipőkből, takarókból és téli ruhákból van. „A táborban 12-72 óra a várakozási idő, míg valaki továbbmehet Horvátországba. Az ünnepek miatt lelassult az adminisztráció és az elszállítás, ezért sokan betegedhetnek meg a hidegben” – mondta Tamás. Napi kétszáz főre becsüli azok számát, akik a táborban éjszakáznak, de átlagosan 1000-1100 ember érkezik.

Őket a lehető leggyorsabban tovább irányítják. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy a havazás miatt kevesebb busz szállítja tovább az embereket ‎a horvát határnál lévő Šid‬be. A horvát és a szlovén hatóságok az év eleje óta új szabályokhoz kötik a menekültek átvételét: egy vonaton maximum 940 ember lehet, és a szerb hatóságoknak utaslistát kell készíteniük.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyekért felelős miniszter hétfőn azt mondta šid‬i látogatásán, hogy az új elvárások nem jelentenek gondot országának. „Nem hagyjuk, hogy egyetlen menedékkérő is anélkül menjen el, hogy meleg szállást biztosítunk a számára, és főtt ételt adunk neki” – tette hozzá.

A legfrissebb adatok szerint január 4-ig Horvátországba a szeptemberi magyar határzár óta már 550 ezer menekült érkezett. Szlovéniában az év eleje óta 10 ezer embert regisztráltak. Görögországban naponta átlagosan újabb két-háromezren érnek partot. 2015-ben több mint egymillió, többnyire közel-keleti migránst fogadott Európa, ebből nagyjából 860 ezren érkeztek a Görögországtól Németországig tartó nyugati-balkáni úton. Az ENSZ nyilvántartása szerint tavaly 3771 ember fulladt meg vagy tűnt el a tengeren. Ebből csak decemberben 395-en haltak meg a török–görög partok közötti úton.

Rovatok