Index Vakbarát Hírportál

Börtön helyett menekültstátuszt kapott a szudáni férfi

2016. január 4., hétfő 20:16

   A 40 éves Abdul Rahman Harount augusztusban vették őrizetbe a délkelet-angliai Kent megyében, amikor 50 kilométeres gyaloglás után, alig egy kilométernyire az alagút nagy-britanniai végétől az érzékelők jelzése alapján felfedezték és elfogták - írja az MTI. 

   Az alagútban 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekednek a Londont több európai várossal is összekötő Eurostar szuperexpresszek, illetve a két part között közlekedő járműszállító vonatok, így az átkelés életveszélyes volt. 

   Elfogása óta őrizetben tartották, és vádat is emeltek ellene a vasúti közlekedés akadályozása címén, ami alapján két és fél év börtönbüntetést is kiszabhattak volna rá a hétfőn kezdődő büntetőperben. Az első tárgyalási napon viszont kiderült, hogy a brit bevándorlási hatóságok még december 24-én hivatalosan jóváhagyták Haroun menedékkérelmét.

   A bíró így elrendelte Haroun feltételes szabadlábra helyezését, az ügyész pedig két hét gondolkodási időt kért, de szerinte  valószínűleg ejtik a vádat.

   A Csatorna-alagutat üzemeltető cég, a Eurotunnel hétfőn hivatalos közleményt adott ki amiben nemtetszését fejezte ki a brit hatóságok döntése miatt. A vállalat szerint a menedékjog megadása másokat is arra ösztönözhet, hogy megpróbáljanak illegálisan, rendkívül veszélyes módszereket választva átjutni Nagy-Britanniába. A gyalogos átkelés azonban eddig egyedül a most brit menedékjogban részesített szudáni menekültnek sikerült.

Rovatok