Index Vakbarát Hírportál

Nagyon nem volt rendben a haiti elnökválasztás

2016. január 4., hétfő 07:43

Jelentős szabálytalanságok történtek a haiti elnökválasztás első fordulójában a voksolás kivizsgálásával megbízott független bizottság jelentése szerint.  A vizsgálat szerint a kormány által felállított választási bizottság szakszerűtlen munkát végzett a voksolás lebonyolítása során, és számos szabálytalanságot elnézett. 

A független bizottság jelentése összecseng a voksolással szemben felhozott ellenzéki bírálatokkal. A vizsgálóbizottság felállítását azután rendelte el Michel Martelly államfő, hogy ellenzéki szervezetek csalások gyanúja miatt a választások meghiúsításával fenyegettek, és hetekig követelték a voksolás októberi első fordulójának felülvizsgálatát.

A voksolás október első fordulójának hivatalos eredményei szerint a regnáló elnök támogatását élvező Jovenel Moise közel 33 százaléknyi szavazatot kapott a Nyolcak Csoportja nevű ellenzéki szövetség vezetője, Jude Celestin 25 százaléknyi szavazatával szemben.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a jelentés milyen hatással lesz az elnökválasztás második fordulójára, amelynek időpontját Martelly a napokban január 17-re tűzte ki. A második fordulót eredetileg december 27-én kellett volna megtartani, de végül pont a csalásokkal kapcsolatos vádak miatt halasztották el.

Haitin tavaly augusztusban a parlamenti választások első fordulóját is szabálytalanságok, valamint erőszakos incidensek egész sora zavarta meg.

Rovatok