Index Vakbarát Hírportál

Hosszú távra terveznek az oregoni fegyveres rezervátumfoglalók

2016. január 5., kedd 15:47

Olyan hosszan maradnak az elfoglalt vadvédelmi területen az Alkotmányos Szabadság Polgárai, amíg kell. A rendőrség ki se vonult, kivárásra játszanak, amíg nem jelentenek a fegyveresek közveszélyt.

A magát az Alkotmányos Szabadság Polgárainak nevező csoport két farmertársuk bebörtönzése miatti tiltakozásul foglalta el Malheur Nemzeti Vadvédelmi Területet. A rezervátumot magát és központi épületetét is elfoglalták. A CNN szerint a tiltakozó fegyveresek azt nyilatkozták: felkészülten érkeztek, és hosszú távra maradnak, ha kell.

A hatóságok kivárnak

Rendőröket nem látni a környéken: a behavazott, elhagyatott Malheur Nemzeti Vadvédelmi Területen az Oregon állambeli Burns közelében úgy tűnik, a hatóságok már a kezdetektől hagyják, hogy a fegyveresek berendezkedjenek.

Steve Moore, a CNN által megszólaltatott szakértő szerint a kivárás a megfelelő stratégia az ilyen esetekben, mert a fegyveresek nem jelentenek közveszélyt. Amíg ez nem fenyeget, a rendőrség egyszerűen várhat, addig elég várni, hogy a rezervátumfoglalók maguktól feladják tervüket. Az FBI közleménye szerint a nyomozóiroda együttműködik a helyi rendőrséggel a helyzet mielőbbi békés megoldásán.

Két társuk bebörtönzése mellett a tiltakozók azt is ellenzik, hogy a szövetségi kormány szerintük túl sok föld felett rendelkezik. Így azt is követelik, hogy ne a kormányt illesse meg a Malheur Nemzeti Vadvédelmi Területet tulajdona. Társaik, Dwight Hammond Jr. és fia, Steve Hammond gyújtogatásért kezdték meg ötéves börtönbüntetésüket. Ők azt állítják, a további bozóttüzek és az invazív növényfajok elterjedésének megelőzése járt az eszükben, amikor szövetségi földterületet égettek, a vád szerint orvvadászat nyomait akarták ezzel eltüntetni. Hétfőn vonultak börtönbe, hogy megkezdjék ötéves büntetésüket.

Apja fia

A területet elfoglaló tiltakozók egyike, Ammon Bundy annak a Cliven Bundynak a fia, akit 2014 óta a kormány túlkapásainak ellenzői szabadságharcosként ünnepelnek, mert milíciát szervezett, hogy fegyverrel védje meg földjét a szövetségiektől (akik épp azért követeltek pénzt Bundytól, mert szerintük meg az övék volt a föld). Idősebb Bundy szerint a feketék jobban élnének, ha gyapotot szednének, mint a 150 éve eltörölt rabszolgaság éveiben.

Egy másik tiltakozó is megjárta már korábban a híreket, amikor muszlimellenes gyűléseket szervezett Arizonában. Ammon Bundy a kedélyeket azzal próbálja éppen lehűteni, hogy a Twitteren kiírta: szereti a családját, eszében sincs meghalni, és a tiltakozók mind békés emberek.

As I said on @CNN this morning, I love my wife & family. I have no plans nor desire to die. We are peaceful people. #OccupyMalheur

— Ammon Bundy (@Ammon_Bundy) January 4, 2016

Rovatok