Index Vakbarát Hírportál

Kézzel írt levél a nem várt fordulat a hongkongi emberrablási ügyben

2016. január 5., kedd 17:06

Eltűnt egy Pekinggel szemben kritikus, neves hongkongi kiadóház öt munkatársa, amit hétfőn "nagyon aggasztónak" nevezett a kínai különleges közigazgatási terület kormányzója. Egy demokrata párti képviselő szerint elképzelhető, hogy az eltűnt személyeket elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

A tajvani Központi Hírügynökség azóta közreadta Lee Bo, az ötödik eltűnt személy állítólag saját kézzel írt levelét, melyet egy kollégája kapott faxon. Ebben a férfi azt írja, saját döntéséből utazott a szárazföldi Kínába. Felesége közben visszavonta az eltűnés miatt tett bejelentését, mert a férfi felhívta a határ túloldaláról, Sencsenből.

Aktivisták szerint azonban a levelet ugyan Lee írta, de valószínűleg emberrablók utasításainak megfelelően, akik csillapítani próbálják az eltűnések nyomában kirobbant botrányt, írja a BBC. Lee társai még októberben tűntek el.

A Kínai Kommunista Párthoz közel álló Global Times című lap azzal vádolta meg a Mighty Current nevű kiadóházat, hogy publikációi kizárólag "kitalált és rosszindulatú" tartalmakkal jelennek meg. "Ezek a könyvek különböző utakon érkeznek a szárazföldre, a politikai mendemondák forrásai, és negatív hatást fejtenek ki. A kiadóház székhelye Hongongban van, de abból él, hogy bajt kever a kontinensen" - volt olvasható a lap egyik cikkében.

Albert Ho hongkongi demokrata párti képviselő vasárnap kijelentette: az az érzése, hogy a kiadóház öt alkalmazottját elrabolták a kínai biztonsági szolgálatok.

Amikor a kormányzótól megkérdezték az újságírók, hogy szerinte az illetőket a szárazföldre vitték-e, azt válaszolta, hogy nincs olyan jel, amely erre utalna, de azzal a felhívással fordult a hongkongiakhoz, hogy jelentkezzen, aki bármit is tud a hollétükről.

A kormányzót a pekingi hatalomhoz közel állónak tekintik, és emiatt fekete bárány a hongkongi demokráciapárti mozgalom szemében. Ellenzéke azzal vádolja Leung Csun-jinget, hogy az ügyben nem tesz meg mindent, amire képes volna Pekingnél.

Rovatok