Index Vakbarát Hírportál

Könnyeivel küzdve beszélt Obama a fegyvertartás korlátozásáról

2016. január 5., kedd 19:07

„Valahányszor ezekre a gyerekekre gondolok, dühös leszek” – mondta könnyeivel küzdve a Fehér Házban felszólaló Barack Obama a Sandy Hook általános iskolában lelőtt diákokra utalva. Az amerikai elnök a fegyvertartás szabályainak tervezett változtatásait bejelentve azt mondta, túl sokszor kellett lövöldözések után megszólalnia. Szerinte az Egyesült Államok az egyetlen fejlett ország, ahol ilyen tömeges erőszak ilyen gyakran megtörténik. Beszédét a fegyvertartás korlátozásáért küzdő aktivisták és lövöldözések áldozatai körében tartotta.

Az elnök bejelentése előtt a Fehér Ház nyilvánosságra hozott néhány részletet a készülő intézkedésekből. Eszerint az elnök

Részletek korábbi cikkünkben.

Nem ejthetik túszul Amerikát

Obama a republikánusoknak azt üzente, hogy ez nem egy arra irányuló terv, hogy elvegyék mindenkitől a fegyvert. „Tudjuk, hogy nem akadályozhatunk meg minden erőszakcselekményt, minden gonoszságot a világban, de talán éppen azt az egyet meg tudjuk akadályozni” – mondta.

Obama azt mondta, hogy a lőfegyver okozta halálesetek száma 40 százalékkal csökkent Connecticutban, miután elfogadtak egy olyan törvényt, amivel ellenőrizni kell a fegyvervásárlók hátterét, és fegyverbiztonsági tanfolyamokat is tartanak.

„A fegyverlobbi túszul ejthette a kongresszust, de nem ejthetik túszul Amerikát” – mondta. Továbbra is úgy véli, hogy a kongresszusnak kell lépéseket tennie, de addig is saját hatáskörében hoz döntéseket, mert Amerika nem várhat.

„Hiszek az Egyesült Államok alkotmányának második kiegészítésében (mely a fegyvertartás jogát mondja ki), de ez nem jelenti azt, hogy ne akarnánk szigorítani az ellenőrzésen” – fogalmazott az amerikai elnök a Fehér Házban helyi idő szerint fél tizenkettő után kezdődött beszédében.

Mind mondta, ha egy gyerek nem tud egy aszpirint kinyitni, gondoskodnunk kell róla, hogy egy pisztoly ravaszát se tudja meghúzni.

Rovatok