Index Vakbarát Hírportál

Megnyerte, túlélte, meggyászolta, megette

2016. január 5., kedd 23:51

Egy amatőr svéd lóversenyző, a 24 éves Helena Stahl úgy döntött, hogy megeszi a sérült versenylovát. Az eset nagy vihart kavart Svédországban.

Stahl lova, Iffy Mant komoly sérülést szenvedett. Az állatorvosok azt tanácsolták, hogy altassa el. Amikor megkérdezték, hogy mi legyen az állat tetemével, Stahl a vacsora mellett döntött. A heteken át húzódó vita azután indult, hogy Stahl megírta a sztorit a Facebookon.

A kommentelők között egyaránt akadtak kíváncsiskodók és gyűlölködők is. Arra viszont Stahl sem számított, hogy a főztje ekkora figyelmet kap. Egy helyi újságnak elmondta, hogy számára ez volt a normális döntés, és ismer másokat, akik ugyanígy tettek.

A kommentelők válogatott érvei:

So it goes.

Számomra nem volt más alternatíva, mivel úgy gondolom, hogy a húsipar rossz irányba tart. Helyesnek érzem, hogy megeszem egy állatot, aminek jó élete volt. Megmondtam anyámnak, hogy ha nem ehetek egy olyan állat húsából, ami boldogan élt, akkor soha többet nem eszem húst.

– magyarázta Stahl a Local újságírójának.

Megenni egy állatot, ami talán soha nem látott napfényt – erről senki nem gondolja, hogy furcsa lenne. De megenni egy állatot, amit te magad gondoztál, hirtelen a legbizarrabb dolognak látszik, amiről valaha hallottak. Szerintem ez elég ijesztő.

De jöjjön a lényeg: Stahl azt állítja, hogy a lóhús nagyon finom volt. Ízét tekintve legalább a marhahúsra emlékeztetett, és remek alapanyag volt spagettihez, tacóhoz vagy chilis babhoz, szóval a tradicionális svéd ételekhez.

A barátaim többsége szerint ez volt a legjobb hús, amit valaha ettek.

– mondta Stahl.

Így látják az érintettek és az internetezők. Nézzünk néhány további szempontot.

Rovatok