Index Vakbarát Hírportál

Minden testnyílásomnál éreztem egy ujjat

2016. január 5., kedd 17:21 | aznap frissítve

Nemcsak Kölnben, hanem Hamburgban és Stuttgartban is megtámadtak, szexuálisan molesztáltak és/vagy kizsebeltek nőket szilveszter éjjelén. A rendőrség és a német igazságügyi miniszter a bűnözés egészen új dimenziójáról beszél: a kölni pályaudvar környékén grasszáló, nagyrészt észak-afrikai arabokból álló kisebb bandák szilveszter éjjelén ezerfős tömeggé álltak össze, és egy időre törvényen kívüli területté tették a kölni dóm előtti teret. A randalírozó tömeg magja azonban feltehetően nem most érkezett menekültekből, hanem évek óta Kölnben élő bűnözőkből áll.

A 27 éves Anne december 31-én este tíz órakor érkezett Kölnbe a barátjával, hogy az óvárosban, a kölni dóm előtt ünnepeljék az új évet. A fiatal nő már akkor megdöbbent a hatalmas tömeg láttán, amikor leszálltak a vonatról. A pályaudvar előtti téren szinte csak férfiak voltak. Anne már akkor úgy érezte magát, mint egy lóvásárban, mindenki őt stírölte. A tömegben aztán valaki hátulról megfogta a fenekét, majd gyorsan eltűnt az embermasszában, de még eldobott egy petárdát, ami az emberek lába között többször egymás után robbant fel, mesélte a Spiegelnek.

Letépték a szoknyáját és a bugyiját

Annétől nem loptak el semmit, mert a barátjával amilyen gyorsan csak lehetett, elhagyta a teret. Nem mindenki volt azonban ilyen szerencsés. Szilveszter éjjelén egy nőt megerőszakoltak Kölnben, legalább húsz másikat ismeretlenek fogdostak és sértegettek a tömegben, sokakat pedig kizsebeltek.

Egy 40 éves nő a vonatot szerette volna elérni a barátjával, de a kölni pályaudvarnál elakadtak a tömegben. Ekkor érezte, hogy többen megfogdosták a fenekét és a mellét. Inkább kiverekedték magukat az embermasszából. A pályaudvar mellett több síró nőt és intézkedő rendőrt láttak. Érzékelve, hogy mi történik, a nő ezután már csak úgy mert előrehaladni a tömegben, hogy a barátja egy ott talált plexilapot szorosan a hátához szorított és még mögé is állt.  

A Kölner Stadt-Anzeigernek egy nő azt mondta, a tömegben a ruhája alá nyúltak és a fenekét fogdosták. Egy másik arról tett bejelentést a rendőrségen, hogy letépték a szoknyáját és a bugyiját. Egy harmadik arról számolt be, hogy „minden testnyílásomnál egy ujjat éreztem". Sőt,

egy civil rendőrnőnek is benyúlt valaki a nadrágjába
 

a téren, erről egyenesen az észak-rajna–vesztfáliai rendőrszakszervezet vezetője beszélt.

Szervezett randalírozás

A fogdosás Magyarországon is vétség vagy bűncselekmény

A 2013. július 1-jén hatályba lépett új büntető törvénykönyv (Btk.) több területen változást hozott a szexuális jellegű bűncselekmények megítélésében. A 205. § 3. pontja szerint szeméremsértést nemcsak a nemi szervüket mutogató férfiak követik el, hanem az is, „aki mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti”. Ebbe a Btk. magyarázata szerint beletartozik a sértett nemi szervének megfogása vagy a sértett megcsókolása. Ez vétség, ami két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A 196. § szerint a szexuális kényszerítést az követi el, aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít. Miután a szexuális cselekmény nemcsak a közösülést vagy a korábban fajtalanságnak nevezett cselekményt jelenti, a jogszabály magyarázata szerint ebbe is beletartozik a sértett valamely intim testrészének megfogása. Ezért alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, 18. év alatti sértett esetén kettőtől nyolc év.

A szexuális erőszak az, ha valaki a szexuális kényszerítést erőszakkal, illetve az élet vagy a testi épség elleni közvetlen fenyegetéssel követi el, vagy más védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen állapotát használja ki szexuális cselekményre. Ezért kettőtől nyolc év, súlyosabb esetben öttől tíz, illetve öttől tizenöt év is kiszabható.

A molesztálásokról szóló hírek már január elsején megjelentek, akkor azonban még nem említették az elkövetők származását (ezt – akárcsak a magyar rendőrség – a német rendőrség sem teheti meg). A dolog igazán akkor lépte át az ingerküszöböt, amikor kiderült, hogy a kölni pályaudvar és a kölni dóm előtti téren egy nagyjából ezerfős, fiatal, főként észak-afrikai arab fiatalokból álló, szervezettnek tűnő csoport randalírozott. Ezt azóta a kölni rendőrség vezetője is megerősítette. Ő úgy fogalmazott, az elkövetők szemmel láthatóan az „észak-afrikai vagy az arab térségből származtak”. 

A petárdákat dobáló fiatalok nagy része részeg volt, és egyáltalán nem beszélt németül. A szilveszter estéről készült videón például látható, hogy az egyik fiatal egy kurd zászlót borít a hátára. A téren a résztvevők és a rendőrség szerint is kaotikus és veszélyes állapotok alakultak ki. A videókon látszik, ahogy a randalírozók szándékosan vízszintesen lövik a tömegbe a rakétákat, az emberek lába alá petárdákat dobnak, egy rakéta pedig a pályaudvar tetejét találja el.

Szilveszteri káosz a kölni dóm előtti téren 2015

Az európai és a németországi terrorfenyegetések árnyékában külön figyelmet érdemel, hogy a videón egy gazdátlanul hagyott hátizsák is látható. Később kiderült, hogy csak egy tolvajok által ellopott és eldobott csomagról volt szó. 

Az elfajuló állapotokat látva és a tömegpánikot megelőzve a rendőrség éjfél előtt ugyan kiürítette a dóm lépcsőjét és a teret, de a pályaudvar részleges lezárása miatt éjfél után hatalmas tömeg torlódott fel. A tér ismét megtelt, ekkor követték el a legtöbb lopást és molesztálást.

Eddig 90 bejelentés érkezett, legalább 80 sértett van. Az eddigi összesítések szerint a feljelentést tevők kb. egynegyedét szexuálisan is molesztálták, sokakat kizsebeltek, főként mobilokat loptak el. Eddig mindössze öt embert vettek őrizetbe, két embernél lopott tárgyakat találtak, három másik fiatalt azonban egy óra múlva el is engedtek. Ez elég szerény szám ahhoz képest, hogy akár több száz elkövetőről lehet szó. 

A bűnözés új dimenziója

Wolfgang Albers, a kölni rendőrség vezetője hétfőn a bűnözés egészen új dimenziójáról beszélt. A pályaudvar környékén lézengő észak-afrikai fiatalokat ugyanis már régóta ismeri a rendőrség. Ők eddig jellemzően két-három fős csoportokban dolgoztak, nagyrészt a pályaudvarra érkező utasokat és a kölni dóm látogatóit zsebelték ki. Új elem azonban, hogy

most egységes tömeggé álltak össze, és tudatos stratégiával nézték ki, vették körbe és molesztálták vagy lopták meg áldozataikat.

Az is elképzelhető, hogy a petárdákat is azért robbantgatták, hogy eltereljék az ott állók figyelmét.

Nők olyan nagy számban számoltak be különböző molesztálásokról, hogy a főpolgármester válságtanácskozást hívott össze. Henriette Reker azt mondta: elfogadhatatlan, hogy a városba vagy a kölni dómhoz érkezőknek félniük kelljen, nem lehet a városban egyetlen törvényen kívüli terület sem. (Henriette Reker volt az, akit az őszi önkormányzati választás előtt egy nappal nyakon szúrtak az utcán).

A Kölnben történtek azóta országos üggyé váltak:  Heiko Maas szövetségi igazságügyi miniszter is a szervezett bűnözés új dimenziójáról beszélt. A miniszter azt mondta: nem engedik, hogy az emberek a városok utcáin védtelenek legyenek az erőszakkal szemben. Katrin Göring-Eckardt, a Zöldek frakcióvezetője azt mondta: mindegy, hogy a bűncselekmények mögött német állampolgárok, külföldiek vagy bevándorlók állnak, megengedhetetlen, hogy a nőknek félniük kelljen Kölnben vagy bárhol máshol az utcán.  

Megszólt az ügyben Angela Merkel is. A német kancellár szerint a jogállamnak kemény választ kell adnia a nők ellen elkövetett kölni támadásokra. A kancellár szerint mindent meg kell tenni azért, hogy a bűnösöket megtalálják, és származásukra való tekintet nélkül megbüntessék őket. 

A történtek hátterében nem a most érkező menekültek állnak, hanem olyanok, akik régóta élnek a városban

– írja a Kölner Stadtanzeiger című lap. Az újság szerint fel kell tenni azt a kérdést is, hogy ezek az emberek honnan érkeztek és miből élnek. Fontos lenne tisztázni, hogyan szerveződhetett meg így a „csőcselék”, ami nyilvánvalóan eleve bűnözésből él. Kérdés az is, miért nem tudtak megakadályozni egy ilyen tömeges akciót Köln kellős közepén. Sokan bírálják a rendőrséget, ami túl későn avatkozott közbe, arról nem is beszélve, hogy régóta tűri a pályaudvar környékén a bűnözők mindenki számára nyilvánvaló jelenlétét. 

Hamburgban és Stuttgartban is

Nem csak Kölnben történtek hasonló esetek. Szilveszter este Hamburgban 5-15 fős fiatalokból álló csoportok szabályosan vadásztak az ünneplő tömegben a nőkre. A nőket körbeállták, sértegették, mellükhöz és a combjaik közé nyúltak, többeket megloptak. A rendőrséghez eddig tíz bejelentés érkezett 18-24 év között áldozatoktól. Hasonló esetekről számoltak be Stuttgartból is, ahol két nőt egy tizenöt fős csoport molesztált. 

A nők tömegben való molesztálására már az arab tavasz ráirányította a figyelmet. Lara Logant, a CBS újságírónőjét 2011-ben egy kairói ellenzéki tömegtüntetésről ragadta el egy csoport férfi, és erőszakolta meg. Ugyancsak a kairói Tahrír téren 2013-ban egy holland újságírónőt erőszakoltak meg, és hasonló esetről számolt be az Indexnek Mona Eltahawy egyiptomi-amerikai nőjogi újságíró és blogger is.

Eltahawy azt mondta: az utcán és a tömegközlekedésen sajnos mindennapos ez, de vele előfordult, hogy a haddzs, azaz a mekkai szent zarándoklat idején is megfogdosták a tömegben a Kába-kőnél. A blogger szerint ilyen jelenségek a nyugati országokban is bőven előfordulnak, nők elleni erőszak, elnyomás mindenhol van, az arab országokban azonban mindez társadalmilag elfogadottabb, és nincs megfelelő jogi védelem.

Rovatok