Index Vakbarát Hírportál

Nem repedezik Schengen az olaszoknál

2016. január 6., szerda 14:08

Szlovénia és Olaszország is cáfolja, hogy határőrizetet vezetett volna be az olasz fél a szlovén határ mentén, egy nappal azután, hogy a szlovén belügyi államtitkár felháborodva reagált az olasz lépésről szóló sajtóértesülésekre.

Bostjan Sefic kedden arról beszélt, hogy Olaszország úgy kezdte meg a határellenőrzés bevezetésének előkészítését, hogy arról a szlovén felet nem is értesítette – írta az MTI.

Az olasz belügyminiszter szerdán közölte: nem a schengeni egyezményt kívánják hatályon kívül helyezni – erre nem is lenne szükség, hiszen az egyezmény is lehetővé teszi a határellenőrzés ideiglenes bevezetését – csupán „a terrorizmus elleni védelem jegyében a határon megerősítették a rendőrség és a hadsereg jelenlétét”.

Angelino Alfano szerint további 90 katonát küldtek az Ausztriával és Szlovéniával is határos Friuli-Venezia Giulia tartományba. Harmincöt katonát Triesztbe, további harmincötöt Tarvisióba küldtek az olasz-osztrák határátkelőhöz, míg Goriziába 20-an mentek erősítésnek.

Sefic szerint nem is lenne indokolt a határellenőrzés bevezetése, mivel Szlovénia felől Olaszországba lényegében nincsen illegális határátlépés. Az olasz Corriera della Sera szerint viszont naponta négyszáz ember lépi át illegálisan a szlovén-olasz határt.

A Magyarország déli határainál felhúzott kerítés óta Szerbia felől Horvátországon és Szlovéniát át folyik a menekültáradat Nyugat-Európába. Szlovénia arra kérte az EU-ba 2013-ban belépett, de még Schengenen kívüli Horvátországot, hogy pontosabban azonosítsa a hozzá belépő migránsokat, mert ennek hiányában Ausztria több esetben visszautasította a Szlovénia felől érkezők továbbszállítását.

Rovatok