Index Vakbarát Hírportál

Szíriából érkezhettek a kölni molesztálók

2016. január 7., csütörtök 23:18

Helyi rendőrök szerint a szilveszter éjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadások mögött nagyrészt Szíriából származó, nemrég regisztrált menedékkérők állnak, számolt be a Die Welt német lap.

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint több mint száz rendőrségi feljelentést tettek, miután fiatal, többnyire ittas, külföldi származású férfiak fenyegettek, szexuálisan zaklattak vagy kiraboltak az újév beköszöntét ünneplő nőket a kölni dóm közelében.

Arról már korábban is beszámoltunk, hogy a rendőrség és a német igazságügyi miniszter hivatalos kommunikációjukban is a bűnözés egészen új dimenziójáról beszéltek. Több tucat nőt  molesztáltak  Hamburgban, Düsseldorfban és Berlinben is.

Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője korábban azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik „kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak".

A rendőrök ezzel szemben a Die Weltnek azt mondták, közel száz embert igazoltattak a kölni dóm közelében szilveszter éjszaka, akiknek többsége szíriai, kisebb része észak-afrikai származású volt. Hozzátették, hogy a legtöbben közülük nemrég Németországba érkezett menedékkérők, akik személyazonosságukat befogadóállomáson kiállított menedékkérelem-másolatokkal igazolták.

Az újság szerint nem csak a helyszínen szolgálatot teljesítők beszámolói, hanem a kölni rendőrség január másodikán készített jelentése is ellentmond Albers korábbi kijelentésének. A Die Welt birtokába került dokumentumból az derült ki, hogy a támadók jelentős része menedékkérő volt, írja az MTI.

A Die Welt szerint a hivatalos beszámolók alapján az elkövetők elsődleges célja lopás volt, és a szexuális zaklatás másodlagos szerepet játszott a támadásoknál. Ezzel szemben a kölni rendőrök a német lapnak úgy nyilatkoztak, hogy „a többségében arab elkövetők esetén elsősorban szexuális cselekményekről volt szó, az ő szempontjukból, saját szexuális szórakozásukról."

A német rendőrség nem volt ura a helyzetnek szilveszter éjjelén Kölnben – derült ki a Spiegel birtokába jutott rendőrségi belső jelentésből, ami január 4-én készült, egy vezető rendőrtiszt írta, aki a kölni pályaudvarnál kialakult helyzetet kaotikusnak és szégyenteljesnek írta le.

Rovatok