Index Vakbarát Hírportál

A Sátán anyját használták fel a párizsi merényletekben

2016. január 8., péntek 11:14

Rendőrségi források szerint a belga főváros Schaerbeek nevű kerületében, egy bérelt lakásban készítették el a november 13-i párizsi merényletek elkövetői által viselt robbanóöveket - szemlézte az MTI a De Standaard nevű flamand lap pénteki számát.

A rendőrök már december elején tudomást szereztek lakásról, ahol a feltételezett főszervező - az egyetlen, aki nem halt meg vagy nem került fogságba a párizsi terrortámadás résztvevői közül - Salah Abdeslam is bujkált egy ideig. A lakást amúgy egy másik gyanúsított bérelte, aki ellen elfogatóparancsot adtak ki.

A lakásban TATP, vagyis triaceton-triperoxid nyomait találták, valamint három, robbanószer tárolására alkalmas, kézzel készített övet. A helyszínen a magát Yassine Baghlinak is nevező belgiumi születésű Salah Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták.

A biztonsági körökben "Sátán anyjaként" is nevezett TATP alapvető háztartási anyagokból előállítható, ezt használták a 2005. évi londoni merényletekhez, és ezt próbálta felrobbantani 2001 decemberében egy repülőgépen a "Cipőbombás" néven elhíresült Richard Reid is. A robbanóanyaghoz a detonátorokat már nem ott helyben, hanem a Párizs környéki Alfortville egyik szállodájában csatlakoztatták a robbanóövekhez (itt is Abdeslam foglalt szobát).

Péntek délelőtt a belga szövetségi ügyészség is megerősítette a De Standaard értesüléseit, és kiegészítette azzal, hogy a lakás bérléséhez hamis iratokat használtak. 

Rovatok