Index Vakbarát Hírportál

Krisztusi korba lépett Kim Dzsongun, százezrek ünnepeltek Észak-Koreában

2016. január 8., péntek 13:27

Vagy nem, ugyanis pontos születési évét nem tudni, vagy 1983 vagy 1984 - mindenesetre január 8-án ünnepli a születésnapját. Ezen a jeles napon 100 ezer észak-koreai vonult az utcákra, de nem a kedves vezetőt ünnepelni, hanem az állítólagos sikeres nukleáris tesztet.

Az MTI szerint a szerdai, hidrogénbombával végre hajtott kísérleti robbantás alkalmából megszervezett állami ünnepségeken az emberek táncoltak az utcákon. A legnagyobb tömeg, 100 ezer ember Phenjan központjában, az országalapító néha Kim Ir Szenről elnevezett téren gyűlt össze. Az AP szerint egyelőre nem tudni, hogy Kim Dzsongun részt vett-e az ünnepségeken.

Egyébként sokan kételkednek benne, hogy Észak-Korea valóban sikeres tesztet hajtott volna végre. Dél-Korea szerint vélhetően nem hidrogénbombáról, hanem egy fúzióval felerősített atombombáról lehetett szó. Ugyanakkor az biztosnak tűnik, hogy a kommunista diktatúra jelentős fegyverkísérletet hajtott végre, miután térségbeli földtani intézetek emberi tevékenység, valószínűleg robbantás okozta földrengést észleltek Észak-Korea északkeleti részén, az ország legnagyobb nukleáris központja közelében.

Mindenesetre akár sikeres volt a kísérlet, akár nem, Dél-Korea pénteken erre válaszul újraindította a határon a hangszórós propagandaüzenetek sugárzását. A hatalmas hangszórókat 11 ponton helyezték el a határon. Észak-Korea válaszul szintén kihelyezett a határra hangszórókat, és propagandaüzenetek küld dél felé, hogy a katonák a hangzavarban ne értsék Szöul üzeneteit.

Rovatok