Index Vakbarát Hírportál

Most már tényleg azonosították a párizsi késes támadót

2016. január 8., péntek 19:13

Egy Tarek Belgacem nevű tunéziai férfi volt az a késes támadó, akit lelőttek a rendőrök, miután "Allah Akbar!” felkiáltással rontott be egy párizsi rendőrkapitányságra csütörtökön – írja az AFP hírügynökség nyomozáshoz közel álló forrásokra hivatkozva.

Az AFP szerint a tettest a barátai azonosították, így derült ki, hogy valójában nem is marokkói, és nem is Sallah Alinak hívják. Ezt még 2013-ban állította magáról, amikor francia rendőrök lopás miatt vették őrizetbe. Mivel hajléktalan volt, és papírjai se voltak, akkor nem derült ki a valódi személyazonossága, így eleinte a mostani támadásnál is ezek a valótlan adatok derültek ki róla.

Paris police station attacker identified by friends, says investigation source https://t.co/WURcfpNwkA

— AFP news agency (@AFP) 2016. január 8.

A férfi a támadáskor egy ártalmatlan robbanómellény-utánzatot viselt. Ez alatt volt egy mobiltelefon, amelyen arabul és németül is voltak üzenetek, ezeket még vizsgálják. Egy papírt is találtak nála, amelyre egy Abu Bakr al-Bagdadinak, az IS vezetőjének tett hűségnyilatkozatot írt. Ebben azt állította, bosszút akar állni a Szíria elleni támadásokért.

A férfi pontosan egy évvel a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap szerkesztősége ellen elkövetett terrortámadás után támadt a rendőrségre, azonban a rendőrök még az épület előtt agyonlőtték. Francois Molins francia ügyész elmondta, hogy a körülmények ismeretében terrortámadásként kezelik a késes férfi támadását.

Rovatok