Index Vakbarát Hírportál

Vajon van-e szüksége fegyverre az amerikai elnöknek?

2016. január 8., péntek 07:07

Barack Obama amerikai elnök tovább folytatja kampányát a fegyverviselés és -eladás szigorítása érdekében, az amerikai elnök magyar idő szerint csütörtök éjjel a CNN hírcsatorna által szervezett nyilvános vitán érvelt az észak-virginiai Fairfax egyetemén. 

Az MTI szemléje szerint a hírtévé sztárriportere, Anderson Cooper az interjú elején rögtön rákérdezettt Obamánál, van-e fegyvere. A politikus nemmel válaszolt, noha chicagói éveiből sok kemény helyzetre emlékezett vissza. Obama elismerte, hogy nem lehet minden fegyverrel elkövetett erőszakos cselekedetet kiiktatni:

A fegyveres erőszak kétharmada öngyilkosság, a gyermekáldozatok nagy része baleset áldozata, vagyis teljesen nem iktathatjuk ki a fegyver okozta tragédiákat, de a fegyverviselés és -eladás szigorításával jócskán csökkenthetjük az erőszakos cselekedetek arányát.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az NRA (Nemzeti Lőfegyver Szövetség) története során támogatta a fegyvert vásárlók ellenőrzését, de - mint mondta - ma áltlábnan elutasítja, hogy a kormányzat garantálja a forgalomba kerülő termékek biztonságát - legyen szó akár autós biztonsági övekről, akár lőfegyverekről. Az alapvetően támogató, baráti közegben zajló beszélgetésen Obama elutasította a főleg az NRA lobbistái által terjesztett összeesküvés-elméletet, miszerint a szövetségi kormány a szükségállapot bevezetésének előjátékaként akarja begyűjteni a fegyvereket az állampolgároktól.

Én még egy évig itt leszek, mikor is kellett volna belefognom ebbe az összeesküvésbe?

gúnyolta ki a konteót Obama. Megismételte, hogy változatlanul támogatja az alkotmányos jogot a lőfegyver-viselésre, ugyanakkor fontosnak mondta a fegyverekkel elkövetett mészárlások visszaszorítását. 

A CNN a rendezvény előtt pár órával hozta nyilvánosságra a legújabb felmérését, s e szerint az amerikaiak 67 százaléka támogatja a szigorításról szóló elnöki intézkedéscsomagot, de 37 százalékuk szkeptikus a megvalósítással kapcsolatban.

Szintén a kampány részeként, pár perccel a vita kezdete előtt jelent meg a The New York Times-ban az Obama által jegyzett cikk, amelyben azt írta:

nem kampányol olyan politikusnak, aki nem támogatja a fegyverviselés és -eladás szigorítását.

Rovatok