Index Vakbarát Hírportál

Ezért a bevetésért senki nem kap kitüntetést

2016. január 8., péntek 13:27

Tizenegy civil, három nő és nyolc gyerek vesztette életét egy, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni légi csapásában Rakka közelében - jelentette pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja. A támadást a nyugati szövetség repülői hajtották végre - részükről elismerő nyilatkozat még nem érkezett.

A londoni székhelyű, de jó helyszíni kapcsolatokkal rendelkező szervezet szerint adatai szerint a nyugati szövetség légi csapásainak kezdete óta a támadásokban az Iszlám Állam 3712 fegyverese mellett 299 civil halt meg, köztük 81 gyerek (bár ez a háború a legkevésbé sem számháború, de tegyük hozzá, az oroszoknak egy hónap alatt volt ennyi mellélövésük)

Közben az MTI idézi az iraki parlament elnökének bejelentését, miszerint külföldi különleges erők több rajtaütést hajtottak végre az IS egyik támaszpontja ellen, az iraki főváros és az Iszlám Állam iraki központja, Moszul között fekvő Havídzsában. Mind az iraki, mind az amerikai fegyveres erők tagadják, hogy amerikai katonák is részt vettek volna a műveletekben, holott több arab sajtóorgánum arról számolt be, hogy amerikai vezetéssel zajlottak a rajtaütések még decemberben.

Washington a múlt hónapban jelentette be, hogy nagyjából száz fős különleges különítményt küld Irakba (ahol ennek nem örültek túlságosan), de most a nyugati katonai szövetség szóvivője iráni zavarkeltésnek nevezte az amerikai kommandósok havídzsai bevetéséről szóló híreket.

Ahogy arról írtunk, a szunni iszlamisták elől tavaly megfutamodó iraki fegyveres erők decemberen kemény ostrom árán visszafoglalták a szélsőségesektől a Bagdadtól mintegy 100 kilométerre fekvő Ramádit, al-Anbár tartomány központját. Stratégiai céljuk pedig Moszul visszahódítása. Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök szerint ugyanakkor a Moszul elleni offenzívát nem szabad elsietni, s amíg al-Anbárt nem sikerül teljesen megtisztítani a szélsőségesektől, addig nem szabad újabb terület felszabadításának nekiállni. Dzsabúri szerint ez előtt még legalább két csatát meg kell vívni; egyet Fallúdzsánál, és egyet Ramáditól nyugatra.

Rovatok