Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok lebombáztak egy szíriai börtönt

2016. január 9., szombat 15:50

Az orosz légierő légicsapást mért szombaton az al-Kaidával szövetséges an-Nuszra Front ellenőrzése alatt álló börtönre Szíria északnyugati részén, a támadásban legkevesebb 39 ember meghalt, írja az MTI.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű ellenzéki emigráns szervezet közölte, hogy a halottak között nemcsak az an-Nuszra harcosai vannak, hanem a Marrat an-Numán városban lévő börtön foglyai is.

Egy másik ellenzéki csoport, a helyi koordinációs bizottság szerint a légi csapás 51 ember életét követelte. Az OSDH arról számolt be, hogy az orosz gépek négy rakétát lőttek ki, amelyek egy iszlamista bíróság épületébe csapódtak be, ahol a börtön is található, valamint a bíróság mellet elhaladó utcán.

Amerikai tisztviselők, Szíriában tevékenykedő jogvédők arról beszélnek, hogy az orosz bombázások nagy része nem az Iszlám Állam ellen irányul, és rengeteg civil áldozatot követelnek. Az Amnesty International beszámolója szerint például csak 2015 novembere és szeptembere között 200 civil áldozata volt ezeknek a légicsapásoknak. Ezeket a számokat Oroszország tagadja. Amerikai tisztviselők szerint Oroszország szíriai tevékenysége nagyban hozzájárul a menekülthullám növekedéséhez.

Eközben az orosz külügy pedig arról beszél, hogy a jelenlegi török kormány politikája járul hozzá jelentős mértékben a "kőkorszaki barbárság határát súroló" erőszakhoz és a radikalizmushoz Szíriában. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerint a menekültek a jobb élet reményében igyekeznek Európába, sokakat a török hatalom támogat ebben.

Rovatok