Index Vakbarát Hírportál

Újabb információk a hurghadai hotel elleni támadásról

2016. január 9., szombat 14:37

A bécsi székhelyű Express Travel International GmbH utazási iroda magyarországi képviselete küldött ki egy hivatalos állásfoglalást arról, hogy mi történt a tegnapi hurghadai hotel elleni támadásnál. Ez az utazási iroda kifejezetten egyiptomi utakra specializálódott, a tulajdonos is egyiptomi.

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, megtámadtak egy hotelt az egyiptomi Hurghadában. Sok részlet kérdéses volt, egymásnak ellentmondó információk jelentek meg, annyi biztos volt, hogy a támadók a Hotel aljában található éttermen keresztül jutottak be, illetve hogy a támadók egyikét a biztonságiak lelőtték, három vendég pedig megsérült a támadásban. 

Az utazási iroda közleményében azt írja:

„Tegnap, január 8-án az esti órákban 3 személy rablótámadást kísérelt meg a Bella Vista Hotel ellen. A szállodába az egyik a la carte étterem felől igyekeztek bejutni, amikor a biztonsági szolgálat emberei feltartóztatták őket. A kialakult dulakodásban a konfliktust elsimítani akaró három utas könnyebb sérüléseket szenvedett. Amint a biztonságiak fegyvernek látszó tárgyat figyeltek meg a támadókon, azonnal rájuk lőttek. Egyik támadó életét vesztette, a másik kettő megsérült, őket őrizetbe vették".

A hotelbe tehát nem csak a bejáraton keresztül, hanem az utcáról is megközelíthető éttermen keresztül is be lehet jutni. A közlemény rablótámadást említ, ahol néhány vendég is beleavatkozott a támadók bejutásába, így könnyebb sérülést szenvedtek, ami fórumozók beszámolója alapján azt jelenti, hogy a támadóknál található kést használták a támadók a védekezésnél.

Fórumozók helyszínen tartózkodókra hivatkozva arról számoltak be, hogy a támadók − akik ketten voltak, és nem hárman − az Iszlám Állam zászlaját szerették volna elhelyezni a Hotel előterében, amit a bejáratnál álló biztonságiak azonnal támadásnak néztek, így egyikükre tüzet nyitottak, és le is lőtték, a másik támadó maga elé rántott egy idős házaspárt, akiket megsértett a támadónál található kés. A harmadik sérült maga sietett a biztonságiak segítségére és esett neki a támadónak. Ő szintén megsérült. A biztonsági őr a dulakodás miatt a másik támadót csak lábon tudta lőni. A fórumozó beszámolója alapján a két fiatal támadónál „ál-bombaöv" volt és amolyan "csínytevésként" gondolták kitűzni azt a zászlót.

Arra vonatkozóan egyébként, hogy az Iszlám Államnak köze lett volna a támadáshoz egyelőre nincsenek megerősített információk, az, hogy felmerült, az már csak azért is lehet, mivel épp azon a napon jelentette be a szélsőséges iszlamista szervezet, hogy csütörtökön Kairóban ők követték el a támadást, amely izraeli turisták ellen irányult. A támadás válasz volt a szervezet vezetője, Abu Bakr Al-Bagdadi felhívására, hogy a követői a világon mindenhol kövessenek el támadásokat zsidók ellen. 

Rovatok