Index Vakbarát Hírportál

Szaúd-Arábia védelmére kelt az Arab Liga

2016. január 10., vasárnap 20:02

Az Arab Liga főtitkára bírálta vasárnap Irán "provokatív lépéseit" a Szaúd-Arábiával egy síita főpap kivégzése miatt kialakult diplomáciai konfliktusban. Nabíl al-Arabi Kairóban, a pánarab szervezet Rijád kérésére összehívott rendkívüli külügyminiszteri találkozójának megnyitóján beszélt a szaúdi-iráni viszályról.

A főtitkár felszólította az Arab Liga székhelyén zajló értekezlet résztvevőit, hogy "fogadjanak el közösen egy olyan határozott és világos álláspontot", amelyben Iránt arra intik, hogy ne avatkozzon bele az arab országok belügyeibe.

A Teherán és Rijád közötti viszony azután mérgesedett el, hogy utóbbi január 2-án 46 másik elítélttel együtt "terrorizmus" miatt kivégezte Nimr al-Nimr síita főpapot is. A lépésre válaszul a főleg síiták lakta Irán fővárosában feldühödött tüntetők megrohamozták Szaúd-Arábia nagykövetségét, ami után Rijád a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakítása mellett döntött. Irán erre felrúgta a Szaúd-Arábiához fűződő összes kereskedelmi kapcsolatát, és megtiltotta, hogy zarándokok utazzanak Mekkába.

A vasárnapi kairói találkozón megjelent arab külügyminiszterek szerint Irán "aláássa a régió biztonságát".

Az Egyesült Arab Emírségek tárcavezetője szerint Irán szándékosan nem nyújtott védelmet a szaúdi képviseleteknek. Sejk Abdalláh bin Zájid al-Nahajan szerint a szaúdi nagykövetség elleni teheráni támadás "a biztonsági erők orra előtt és füle hallatára történt". 

Adel al-Dzsubeir szaúdi tárcavezető bírálta a hazájával szembeni "ellenséges" iráni nyilatkozatokat, amelyek szerinte "közvetlen kiváltói" voltak a szaúdi diplomáciai képviseletek elleni támadásoknak.

A rendkívüli találkozó végén elfogadott határozat szerint az Arab Liga támogatásáról biztosította Szaúd-Arábiát Irán ellenséges és provokatív lépéseivel szemben, és elítélte az Iránban lévő szaúdi diplomáciai képviseletek elleni támadásokat, amelyekért Teheránt tette felelőssé. A pánarab szervezet a dokumentumban egyúttal elítélte Irán beavatkozását a szíriai és jemeni konfliktusba, miközben támogatásáról biztosította Rijád erőfeszítéseit a terrorizmus elleni harcban.

Az Arab Liga tagállamai közül egyedül Libanon nem írta alá a közös állásfoglalást, Bejrút politikájában ugyanis jelentős szerepet játszik az Iránnal szövetséges Hezbollah radikális síita szervezet. A dokumentumban nincs szó semmiféle közös Irán-ellenes intézkedésről, ugyanakkor rendelkezik egy kisebb bizottság felállításáról azzal a céllal, hogy a testület kövesse nyomon a szaúdi-iráni viszály alakulását, és vitassa meg az arra adandó esetleges válaszlépéseket. 

Az iráni külügyminiszter vasárnap Teheránban azt mondta: Szaúd-Arábia a két ország közötti diplomáciai konfliktust arra használja fel, hogy "negatívan befolyásolja" a szíriai válságról szóló tárgyalásokat. Mohamed Dzsavád Zaríf szerint Rijád az utóbbi napokban fokozta Irán-ellenes lépéseit. Példaként említette azt a héten végrehajtott szaúdi légicsapást, amelyről Teherán állítja, hogy megrongálta a jemeni fővárosban lévő nagykövetségét.

    

       

Rovatok