Index Vakbarát Hírportál

Lengyelország berendelte a német nagykövetet

2016. január 10., vasárnap 14:36

Nem csökkent a feszültség Lengyelország és Németország között, legfrissebb állomás: berendelték a német nagykövetet Lengyelországban német politikusok „lengyelellenes nyilatkozatai" miatt, írja a Spiegel.

Német politikusok és lapok a lengyel konzervatív kormány tevékenységét egyre élesebben kritizálják, tavaly decemberben több német lap is cselekvésre szólította fel az Európai Uniót az új lengyel kormány tevékenysége miatt. A cikkek szerint Lengyelországban a demokratikus, jogállami rendszer felszámolása zajlik. De több vezető német politikus is hangot adott a lengyel jogállamiság felszámolásától való félelmének.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív lap úgy fogalmazott, a "nemzeti konzervatívok Lengyelországban gyakorlatilag kiiktatták az ország alkotmánybíróságát", és hozzátették, valószínűleg ellenőrzése alá fogja vonni a közszolgálati médiát is. Utóbbi azóta meg is történt, az Európai Bizottság pedig épp a hét elején fog dönteni arról, hogy alkalmazni fogja a 2014 óta elérhető lehetőséget: elvégzik az alkotmányosság mélyreható vizsgálatát Lengyelországban, „a jogállamiságot fenyegető rendszerszintű veszélyek kezeléseként".

Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter most vasárnap írt nyílt levelet Günther Oettinger német uniós biztosnak, a német politikus egyik interjúja miatt. Oettinger az interjúban a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót, többek között a lengyel médiatörvény akkor még csak tervezett, azóta életbe lépett módosítása miatt.  A lengyel igazságügyi miniszter úgy fogalmazott, a lengyelekben a lehető legrosszabb képzettársításokat idézi fel, ha egy német politikus Lengyelország felügyelet alá helyezését sürgeti:

Egy lengyel tiszt unokája vagyok, aki a második világháború alatt a földalatti Honi Hadseregben a +német felügyelet+ ellen harcolt

− idézi szavait az MTI.

Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter most berendelte Rolf Nikelt, Németország lengyelországi nagykövetét a német politikusok nyilatkozatainak hangvétele és tartalma miatt.

Rovatok