Index Vakbarát Hírportál

Sorra bombázzák le a kórházakat Jemenben

2016. január 11., hétfő 17:58

Két nap alatt már a második kórházat érte találat Jemenben: a húszi lázadók hírügynöksége szerint a tavaly elfoglalt közép-jemeni Bajda tartomány Szvadi nevű településén döntötte romba a helyi egészségügyi ellátást egy szaúdi légibomba.

Az ideiglenesen Áden kikötővárosban székelő - nemzetközileg elismert, és az Öböl-államok által patronált - jemeni kormány elismerte a légitámadást, de azzal védekezett, hogy az épületet a húszik katonai célokra használták, és amúgy sem keletkezett benne nagy kár.

Vasárnap az Orvosok Határok Nélkül (MSF) is arról számolt be, hogy rakétával eltalálták az egyik klinikáját a húszi felkelők fellegvárának számító Szaada tartományban. A nemzetközi karitatív szervezet arról nem nyilatkozott, hogy ki volt a tettes, mint ahogy arról sem, hogy a rakétát egy harci repülőgépről vagy a földről lőtték ki a létesítményre. Tehát elvileg mindkét fél szóba jöhet, mivel a húszik is használnak föld-föld nem irányított rakétákat, több Scud-ot is átlőttek már Szaúd-Arábiába. 

A vasárnapi volt egyébként a harmadik eset az utóbbi kilenc hónapban, hogy a konfliktusövezetekben egészségügyi ellátást szolgáló MSF egy kórházát támadás érte a polgárháború sújtotta Jemenben. Az Orvosok Határok Nélkül intézményeire rájár a rúd az elmúlt hónapokban, az afganisztáni Kunduzban tavaly egy amerikai helikopter egy egész kórházukat leradírozta a föld színéről, harmincan embert megölve. 

A jemeni konfliktus elképesztő bonyolult, de nagyjából úgy leírható, hogy az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és Ali Abdullah Száleh volt elnök hívei állnak szemben a Szaúd-Arábia által támogatott és a júliusban visszafoglalt Ádenben működő Abed Rabbó Manszúr Hádi elnök vezette kormánnyal. De közben meghatározó játékossá nőtte ki magát a két tartományt is magabiztosan irányító al-Kaida, illetve megjelent az Iszlám Állam is. A konfliktusban eddig nagyjából 6000 ember halt meg (ennek fele civil), és a járványoktól és éhínségtől sújtott országban 2,4 millió ember veszítette el otthonát vagy vált belső menekültté. 

(Reuters)

Rovatok