Index Vakbarát Hírportál

Beengedik a segélykonvojokat az éhhalál küszöbén álló szíriai városokba

2016. január 11., hétfő 20:56

A szíriai polgárháborúban két-két település esett túszul az elmúlt hónapok során a kormányerőknek és az ellenzéki milíciáknak: az északi Idlib tartományban két síita többségű város, délen, Damaszkusz környékén két szunnita többségű város kezdett el éhezni az ellenséges ostromgyűrű - vagyis inkább kordon, hiszen legalábbis a déli települések elfoglalására nem sok erőfeszítés történt - miatt. A szenvedők nem katonák voltak, hanem civilek, és nélkülözésük egészen elképesztő szintet ütött meg.

A Madajából kiszivárgó információk szerint a családok leveleket és füvet esznek, mivel egy kiló rizs már több mint 70 ezer forintba kerül a feketepiacon. Egy, az Indexnek beszámoló helyi pedig kutyákra macskákra és gyökerekre fanyalodott, hogy életben maradjon. 

A több hónapja tartó szenvedésben a reménysugarat a médianyilvánosság hozta: miután az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja és az al-Dzsazíra (mindkettő az ellenzékhez húzó orgánum) megrázó képekkel aláfestve a múlt csütörtökön bemutatta Madaja helyzetét, gyorsan megnyílt az út a segélykonvojok előtt. 

Hogy eddig miért nem lehetett tápszerhez juttatni a héthónapos kisbabát vagy azt a tízéves gyereket, aki pár napja éhen halt a 30 ezres városban? Azért, mert az Aszad-rezsim addig nem engedte át a katonái által állított blokádon a segélykonvojokat, amíg az ellenzéki erők északabbra nem tesznek ugyanígy Fua and Kefraja városoknál. A nemzetközi felháborodás hatására azonban pár nap alatt nyélbe ütötték a megállapodást: hétfő délután mindkét irányba egy-egy élelmiszerrel, gyógyszerrel és tisztálkodószerekkel megrakott konvoj indult el, melyek estére már meg is érkeztek. 

Többeknek már a hétfő is túl későnek bizonyult a túléléshez: a Doktorok Határok Nélkül szerint öt ember halt éhen vasárnap a szunnita többségű városokban (az északi települések pontos helyzetéről nincs információ), és 200 ember áll az éhenhalás szélén.

(via Guardian)

Rovatok