Index Vakbarát Hírportál

Washington beerősít Phenjan bombája miatt

2016. január 11., hétfő 12:10

Még több amerikai stratégiai fegyver jelenlétét tartaná kívánatosnak Dél-Korea, miután északi szomszédja a múlt héten bejelentette, hogy saját hidrogénbombára tett szert – közölte a Reuters. Washington és Szöul erről hétfőn tárgyalt.

A szerdai robbantás erejéből nem egyértelmű, hogy a zárt kommunista diktatúrában élő Észak-Korea valóban rendelkezik termonukleáris fegyverrel, de a műszerekkel Magyarországon is érzékelhető földrengést okozó detonáció aggodalmat ébresztett Dél-Koreában és Kínában és az Egyesült Államokban is.  Az ENSZ BT a múlt héten rendkívüli ülésén ítélte el Phenjant a testület nukleáris fegyverekre vonatkozó határozatának egyértelmű megsértéséért.

Az Egyesült Államok jelzésképpen atombomba bevetésére is alkalmas B-52-es bombázót indított Guamból. A gép átrepült Dél-Korea felett.

A dél-koreai sajtó szerint Washington B-2-es bombázókat, F-22-es vadászgépeket és nukleáris fegyverekkel ellátott tengeralattjárókat küldene a térségbe. Az Egyesült Államok 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem kommentálta az értesülést, de megerősítette, hogy folyamatos, szoros tárgyalások folynak az amerikai stratégiai eszközök dél-koreai elhelyezéséről.

Kína nyugalomra szólított fel minden felet. Peking sem az észak-koreai hidrogénbombát, sem a növekvő amerikai katonai jelenlétet nem nézné jó szemmel.

Észak-Korea 2005-ben jelentette be, hogy atombombája van, az ENSZ BT ezután vetett ki szankciókat az ország ellen, amely 2013-ig újabb nukleáris robbantásokat hajtott végre. Az újabb fokozatot a hidrogénbomba jelentheti Észak-Korea számára.

Rovatok