Index Vakbarát Hírportál

Elküldtek 11 ezer romát a francia cigánytelepekről

2016. január 12., kedd 19:13

Erővel felszámolt illegális cigánytelepekről küldtek el több mint 11 ezer romát a hatóságok tavaly Franciaországban - írja az MTI.  Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja elítélte a méltatlan, embertelen és romló franciaországi romapolitikát. 

Az éves jelentés szerint 2015-ben 11 125 embert küldtek el erővel a hatóságok 111 telephelyről. Ebből 410 embernek tűzeset miatt kellett elhagynia öt telephelyet, állítják a sajtócikkek, közlemények, a civil szervezetek által begyűjtött közvetlen tanúvallomások alapján készült jelentésükben. Bár a tavalyi szám valamennyivel kisebb, a civil szervezetek mégis aggódnak, mert a hatóságok gyakorlatilag semmilyen elhelyezési megoldást nem biztosítanak a telepekről elküldött embereknek. 

A kormány körlevélben kérte a helyi prefektúrákat, hogy a kilakoltatások előtt mérjék fel a táborban élők társadalmi helyzetét és támogassák őket a kilakoltatásokat követően, de a szervezetek szerint a legtöbb esetben ez nem történik meg. 

    Franciaországban mintegy 20 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él, a legtöbb esetben bizonytalan körülmények között, illegálisan kialakított bádogvárosokban. Ezek erőltetett felszámolását a emberi jogi szervezetek rendszeresen elítélik.  

Az Emberi Jogok Ligája és az Európai Roma Jogok Központja a kilakoltatások felfüggesztését, a bádogvárosok biztonságossá tételét és rendbetételét, valamint a családok integrálásának megfelelő megoldását kéri.

Rovatok