Index Vakbarát Hírportál

Lebombázták az Iszlám Állam készpénzrejtekhelyét

2016. január 12., kedd 07:31 | aznap frissítve

Egy Moszul elleni bombázásban megsemmisítették az Iszlám Állam (IS) egyik rejtekhelyét, ahol a terrorszervezet nagy mennyiségű készpénzt tárolt, írja a Spiegel

Amerikai közlés szerint több millió dollár értékű készpénz ment veszendőbe az iraki városban, amit az Iszlám Állam későbbi műveleteire különítettek el.

A Pentagon egyik szóvivője szerint két 900 kilós bombát dobtak az épületre. Bár az elpusztított készpénz mennyiségét nem adták meg, feltehetően ez volt az eddigi legnagyobb összeg, amit így sikerült megsemmisíteni.

A lebombázott épületben az IS az olajkereskedelemből, rablásokból, védelmi pénzekből származó bevételeit tartotta. A műveletet nehezítette, hogy az épület civilek által lakott házak között áll az iraki városban. Az épületet drónokkal figyelték, és mivel nappal sok civil jár a környéken, az ISIS emberei pedig éjszaka dolgoznak az épületben, hajnalban támadtak.

Az amerikaiak által vezetett nemzetközi koalíció egyik célja, hogy az Iszlám Állam gazdasági és pénzügyi alapjait is meggyengítse.  Mint korábban megírtuk, becslések szerint az Iszlám Állam éves bevétele nagyjából 2,9 milliárd dollár lehet, az  olajból évente nagyjából 730-1460 millió dollár folyik be. Ehhez képest akár több millió dollárnyi készpénz elpusztítása még nem jelent igazán komoly veszteséget a terrorszervezetnek.  

Rovatok