Index Vakbarát Hírportál

Neonácik és futballhuligánok vertek szét egy lipcsei negyedet

2016. január 12., kedd 11:11 | aznap frissítve

Körülbelül 250 futballhuligán és szélsőjobbos tört-zúzott hétfő este Lipcse Connewitz nevű negyedében. A maszkos támadók autókat gyújtottak fel, petárdákat robbantottak, és egy tucat kirakatot törtek be baseballütőkkel.

Az összecsapásokban több rendőr is megsérült. A rendőrség 211 embert igazoltatott. Az elkövetők egy része nemcsak a lelátókról, hanem szélsőjobbos körökből is ismert. 

In Connewitz warten In-Gewahrsam-Genommene auf den Abtransport. https://t.co/Ywi5WtcV6y #nolegida #le1101 pic.twitter.com/ktXv1qPHfU

— LVZ-Online.de (@lvzonline) 2016. január 11.

A csoport feltehetően azért ment Connewitzbe, mert ez a városrész hagyományosan a baloldali, autonóm fiatalok fellegvárának számít. 

Hétfőn este két tüntetést tartottak Lipcsében. Az egyiken a bevándorlásellenes Pegida mozgalom (Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen)  születésnapját ünnepelték, a nők tömeges molesztálása ellen tiltakoztak, és Angela Merkel lemondását követelték mintegy 1500-2000-en.

Ezzel párhuzamosan mintegy 2300-2800 ellentüntető Burkhard Jung lipcsei főpolgármester felhívására vonult fel, és a tolerancia, valamint a nyitottság jegyében gyertyákat a magasba emelve alkotott élőláncot. 

Rovatok