Index Vakbarát Hírportál

Fico muszlimellenes kijelentéseit vizsgálja a szlovák ügyészség

2016. január 13., szerda 11:41

Feljelentették Robert Fico szlovák miniszterelnököt, erősítette meg a Denník N internetes portál értesülését Andrea Predajňová, a szlovák Legfőbb Ügyészség szóvivője. Hozzátette, az ismeretlen személy e-mailben kereste meg őket, Ficonak most nemzetgyalázás, etnikai, nemzetiségi és faji gyűlöletkeltés vádjával kell szembenéznie, amelyért akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható Szlovákiában.

Fico korábban bejelentette, hogy a kölni tömeges molesztálás miatt változtat kormánya menekültpolitikáján. Többek között ezt monda: "Meg kell akadályozni, hogy egységes muszlim közösség jöjjön létre Szlovákiában". A feljelentést egy magánszemély tette meg, az ügy a megszokott eljárás szerint, és a törvénynek megfelelően lesz kezelve, nyilatkozta a sme.sk hírportálnak az ügyészségi szóvivő.

A szlovák hírportál által megszólított ügyvédek szerint Fico kijelentései alapján vádat lehet emelni a miniszterelnök ellen, de fontos megvizsgálni, hogy a szöveg milyen kontextusban hangzott el. Tibor Gašpar Szlovákia rendőrfőnöke ugyanakkor úgy látja, hogy Fico kijelentései nem tartoznak a büntetőjogi kategóriába, szerinte a migráció és a jelenlegi biztonsági helyzet kontextusában teljesen normális kijelentésnek minősülnek.

Rovatok