Index Vakbarát Hírportál

Iskolásokat sodort el a lavina a francia Alpokban

2016. január 13., szerda 18:58

Egy tízfős iskolai csoportot sodort el egy lavina a francia Alpokban, írta a BBC a francia sajtó értesüléseire hivatkozva. Kilenc középiskolás és oktatójuk síelt a hegyekben, amikor a hótömeg  – helyi idő szerint – délután négy körül Grenoble térségében, egy téli üdülőhely közelében megindult.

A diákok közül ketten (egy fiú és egy lány) meghaltak, a többieket pedig nagy erőkkel keresni kezdték: mintegy 60 fő kutatott utánuk, kutyákkal, helikopterekkel és hőérzékelő kamerákkal keresték a baleset túlélőit – mostanra valamennyiüket megtalálták.

A diákokat vezető oktatót öntudatlan állapotban, az egyik 14 éves diákot pedig holtan találták meg. Néhány órával később egy másik tanuló, illetve egy ukrán állampolgár holtteste is előkerült. Az ukrán férfinek nem volt köze az iskolai csoporthoz, valószínűleg a diákoktól függetlenül sportolt a les Deux Alpes síterepen.

EN DIRECT. Avalanche aux Deux Alpes : les élèves skiaient sur une piste fermée https://t.co/KE91NrSA3w pic.twitter.com/memhx2wUOY

— Le Parisien (@le_Parisien) 2016. január 13.

A balesetben hárman életveszélyesen megsérültek, légzésük és keringési rendszerük leállt, de újraélesztették őket, írja az MTI is. Úgy tudni, a csoport Lyonból érkezett, és épp egy a szezon eleje óta lezárt, fekete jelzésű, gyakran jeges pályán siklottak, amikor a hótömeg megindult.

Francois Hollande elnök őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, és azt üzente nekik, egész Franciaország velük gyászol. Az oktatási miniszter még az este során a helyszínre látogat majd – tette hozzá.

Az utóbbi napokban jelentősen megnőtt a lavinaveszély az Alpokban, több helyen már négyes fokozatú (az ötös skálán) lavinaveszély van életben – írja a Síelők.hu is. A mostani esett előtt csak idén már négy ember halálát okozta lavina a francia Alpokban. Az áldozatok közül ketten litván, a többiek pedig spanyol és cseh állampolgárok voltak.

A francia belügyminiszter, Bernard Cazeneuve közben közelményt adott ki, amelyben arra kér mindenkit, hogy a magas lavinaveszély miatt a lehető legnagyobb elővigyázatossággal sportoljanak a hegyekben.

Az egyik lavina így zúdult le:

Így zúdult le az egyik lavina a francia Alpokban

Rovatok