Index Vakbarát Hírportál

Nagyon furcsán alakul az elnökválasztási küzdelem a demokratáknál

2016. január 13., szerda 12:55

Hillary Clinton, a demokrata elnökválasztási küzdelem toronymagas esélyese kezdhet kissé aggódni, miután a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények alapján komolyan elkezdett rá feljönni egyetlen valódi kihívója, a fiatalok körében rendkívül népszerű Bernie Sanders vermonti szenátor. A két legkorábbi előválasztó államban, Iowában (február 1.) és New Hamphsire-ben (február 9.) is Sanderst hozzák ki – utóbbiban egyre növekvő előnnyel – első helyen, és bár országosan Clinton vezet, de egyre zárul az olló. Kezdjük az utóbbival:

Hillary Clinton januárban azután esett komolyan vissza, hogy bejelentette, aktivizálja magát kampányában férje, Bill Clinton volt amerikai elnök is. Ezzel párhuzamosan a női választók körében mind a demokrata oldalon, mind országosan vezető Hillary Clinton elkezdte ekézni a jelenlegi legerősebb republikánus ellenfél, Donald Trump szexizmusát. Trump azonban válaszul előszedte Bill Clinton sötét ügyeit, a vele szemben tucatnyi nő által megfogalmazott vádakat szexuális visszaélésekről és erőszakról, amit a média is átvett. A részletesebb kutatási adatok szerint ezután 

Hillary Clinton épp a női választók körében esett vissza igen jelentősen.

Eközben Bernie Sanders kampánygurujai pedig elkezdték kezelésbe venni Sanders legfőbb gyengeségét: azt, hogy a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentésével kampányoló, magát demokratikus szocialistának valló Sanders a közvélemény szerint túl balosnak tűnhet a választók számára. Vagyis a közvélekedés szerint ha el is nyerné a jelöltséget, Sanders akkor is „megválaszthatatlan", tehát a novemberi választáson biztosan elbukna. Kampánymenedzserei azonban ennek cáfolatára elkezdték azokat a kutatási adatokat hangsúlyozni, melyek az egy-egy elleni küzdelmeket nézik, vagyis hogy például Sanders hogyan teljesítene Trump, Ted Cruz, Marco Rubio vagy bármelyik másik komolyabb republikánus induló ellen. Ezek alapján pedig Sanders igenis veri a republikánus mezőnyt – érvelnek támogatói.

A választási szakértők többsége egyetért azzal, hogy Sanders számára leginkább csak akkor maradhat esély rá, hogy versenyben maradjon Hillary Clintonnal, ha sikerül nyernie mindkét legkorábbi előválasztó államban, Iowában és New Hampshire-ben, a többi államban ugyanis továbbra is masszívan a volt külügyminiszternek áll a zászló. A két első győzelem bezsebelése azonban a friss kutatások szerint nem reménytelen:

A fivethirtyeight.com szerint csak a felméréseket nézve Sandersnek most már 45 százalék esélye van, hogy ő nyerje meg Iowát. Viszont ha minden tényezőt figyelembe vesznek, például a Clinton mögött kiálló rengeteg demokrata politikust és helyi szervezeteket, akkor még mindig 73 százalék a volt first lady esélye a nyitó állam megnyerésére.

New Hampshire-ben a felmérések alapján 73 százalék esélyt adnak Sanders győzelmére, a súlyozott modell alapján viszont kicsivel már Clinton kerül fölénybe. Ez nyilván annak függvényében is változhat, hogy melyikük nyeri meg Iowát.

Rovatok