Index Vakbarát Hírportál

Obama az örökségét méltatva nézett a jövőbe

2016. január 13., szerda 08:21

Barack Obama amerikai elnök megvédte elnöksége eddigi eredményeit és a lassan véglegesedő elnöki örökségét, miközben optimistán tekintett a jövőbe hetedik, utolsó évértékelő beszédében, amit a kongresszus két házának összevont ülése előtt tartott meg. Obama nem állt elő egy sor nagyívű elképzeléssel, miután elnökségéből már csak egy év van hátra, és az is az utódjának kiválasztásáról szóló elnökválasztási kampány jegyében telik, de azért 2016-ra is vannak még tervei.

Az Egyesült Államoknak van a legerősebb gazdasága a világban

– mondta gazdasági eredményeit méltatva. Bírálóinak azt üzente, hogy aki hanyatlásról beszél, az leginkább a fikciók talajára téved. Az elnök beszédében kitért arra, hogy sikerült kihúzni Amerikát a gazdasági válságból, és rengeteg munkahely jött létre az elmúlt években.

Nem hiányozhatott az egészségügyi reformja, az Obamacare sem, de megemlítette a klímaváltozás elleni küzdelemben elért eredményeket, és azt is, hogy a legfelsőbb bíróság engedélyezte a melegházasságot az Egyesült Államokban. A múlt héten újra a politika középpontjába állított fegyverkérdésről csak röviden beszélt, de a teremben üresen hagytak egy széket Michelle Obama first lady mellett, ezzel is emlékezve a fegyveres erőszak áldozataira.

Obama egyik nagy fájdalmának nevezte viszont, hogy a 2008-as kampányban még a közös munkáról szóló szónoklatai után elnöksége alatt

a republikánusok és a demokraták csak még inkább megosztottak lettek.

Az évértékelő egyik legfontosabb üzenete az volt, hogy változtatni kell az amerikai politika megosztó jellegén, és olyan irányba mozduljanak el, amivel „a jobbik arcunkat mutathatjuk".

Elítélte az elnökválasztási kampány túlzottan negatív felhangjait is. Nem nevezte nevén, de azért egyértelmű volt, hogy Donald Trumpról, a republikánus előválasztási küzdelmet vezető ingatlanmágnás-celebritásról beszélt, amikor azt mondta, hogy attól nem lesz senki nagyobb biztonságban, ha egy politikus a muszlimokat sértegeti. Ezzel ráadásul szerinte csak gyengébbnek tűnik az Egyesült Államok más országok előtt is.

Trumpon kívül azonban szinten nevet nem említve, de visszaszólt a második helyen álló, szíriai szőnyegbombázásról beszélő Ted Cruz texasi szenátornak, vagy éppen a harmadik világháborút vizionáló Chris Christie New Jersey-i kormányzónak is.

A kampányt érintette már rögtön az elején is, amikor azzal viccelődött, hogy nem fog olyan hosszan beszélni, mint máskor.

Tudom, hogy néhányan már nagyon mennétek vissza Iowába

– mondta mosolyogva a február legelején az előválasztási sorozatot megnyitó államra utalva. Majd még azt is hozzátette, hogy Iowát megjárt kampányolóként szívesen elejt néhány tanácsot is.

Elnöksége utolsó évére nézve azt mondta, hogy

Obama optimistán beszélt a jövőről, szerinte az amerikaiak mindig képesek voltak előre nézni, és a lehetőségeket megragadva erősebbé válni. „Lehetőségek és biztonság a családoknak, emelkedő életszínvonal és fenntartható, békés bolygó a gyerekeinknek – ezek mind karnyújtásnyira vannak" – mondta. Ehhez azonban együtt kell dolgozni, és persze ki nem mondva az is mögötte volt, hogy nem árt hozzá a kitaposott úton maradni, vagyis a demokraták kezében hagyni a Fehér Házat.

A republikánusok részéről Nikki Haley dél-karolinai kormányzó reagált a beszédre. Szerinte Obama fennkölten beszélt fontos dolgokról, de tényleges eredmények nélkül. Haley azonban azt is hangsúlyozta, hogy nem szabad engedni a bevándorlók és kisebbség ellen szító retorikának, amivel ő is egyértelműen Trumpra utalt. A kormányzó szerint ilyen aggasztó időkben hívogató lehet a szirén éneke, de ellen kell állniuk a kísértésnek.

Rovatok