Index Vakbarát Hírportál

Újra van magyar főkonzulátus Vietnamban

2016. január 13., szerda 08:54

Újra megnyitotta Ho Si Minh-városban (az egykori Saigonban) Magyarország főkonzulátusát szerdán Szijjártó Péter, írja az MTI. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, ezzel a kormány tízéves csorbát köszörült ki a külképviselet egy évtizeddel ezelőtti bezárását követően.

Ha valaki gazdasági együttműködést akar építeni, gazdasági érdekeit akarja érvényesíteni, akkor Ho Si Minh-városban is kell képviselettel rendelkeznie

- mondta Szijjártó, aki szerint Ho Si Minh-város immár nem csak vietnami, hanem délkelet-ázsiai viszonylatban is jelentős gazdasági, pénzügyi csomópontnak számít, és Magyarország az Európai Unió hatodik tagországa, mely főkonzulátust nyitott a városban.

A külügyminiszter úgy vélte, Ho Si Minh-városi fejlesztési terv súlypontjai pontosan egybeesnek a magyar gazdaság erősségeivel, amilyenek a többi között a vízgazdálkodás, a környezetipar, az élelmiszeripar, az IT-szektor és a gyógyszeripar. Szijjártó Péter arra az álláspontra helyezkedett, hogy szorosabb gazdasági együttműködéssel tartható lesz a két ország közötti kereskedelem bővülésének 10-20 százalékos üteme.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, hogy a helyi gazdasági élet vezető szereplőivel is találkozott, akik késznek mutatkoztak az együttműködésre magyar vállalatokkal. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy az együttműködést és a magyar cégek vietnami versenyképességét az Eximbank 200 millió dolláros hitelkerettel fogja támogatni.

Rovatok