Index Vakbarát Hírportál

Az al-Kaida vezetője hadat üzent Szaúd-Arábiának

2016. január 14., csütörtök 13:52

Ajman az-Zavahíri, az al-Kaida vezetője az internetre feltett hétperces hangüzenetében Szaúd-Arábia elleni támadásokra szólította fel a szervezet híveit, írja az MTI. 

Az iszlamista honlapokat figyelő amerikai SITE központ csütörtöki tájékoztatása szerint az-Zavahíri a videóban részvétét fejezi ki az arab országban korábban kivégzett al-Kaidához köthető 40 „szent harcos miatt.” Az ő halálukat megbosszulandó hirdetett harcot a szaúdi uralkodócsalád és a kormány ellen. Az al-Kaida vezetője szerint az ország vezetése meghamisítja a vallásukat, ezért a szaúdiakat arra kérte, hogy szabaduljanak meg „rezsimtől.”

Al-Kaida arab-félszigeti (AQAP) és észak-afrikai (AQIM) szárnya hétfőn közös közleményében fenyegette meg bosszúval Rijádot a január 2-án kivégzett dzsihadisták miatt. A 47 személyt terrorizmus vádjával ítélték el, a helyi belügyminisztérium pedig azt közölte, hogy sokuknak köze volt az al-Kaida által 2003 és 2006 között az országban elkövetett merényletekhez.

Ugyanekkor egy kormánykritikus síita főpapot is kivégeztek. Nimr al-Nimr megölése hatalmas felháborodást keltett a Szaúd-Arábiával a térség középhatalmi státuszért politikai harcot folytató Iránban. Szaúd-Arábia nagykövetségét még aznap tüntetők támadták meg és dúlták fel az iráni fővárosban. Válaszul Rijád és több szövetségese megszakította diplomáciai kapcsolatait a perzsa állammal.

Rovatok