Index Vakbarát Hírportál

Törökország százával toloncolja vissza a menekülteket Szíriába

2016. január 14., csütörtök 14:45

Törökország százával toloncolja vissza a szíriai menekülteket polgárháború dúlta hazájukba, a nemzetközi jog megsértésével - írta az MTI az ARD német közszolgálati televízió saját kutatásaira és szemtanúk beszámolóira hivatkozva.

Az ARD "Monitor" című magazinja szerint több, Törökországba menekült szíriai migráns arról számolt be, hogy török határőrök korábban visszatoloncolták őket Szíriába, mielőtt embercsempészek segítségével újra próbálkoztak volna a határátkeléssel. A szerkesztőség rendelkezésére állnak olyan videofelvételek is, amelyeken a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint több száz szíriai menekült látható, amint visszatoloncolják őket Szíriába.

Ezek a feltárt anyagok ellentmondanak a német kormány eddigi álláspontjának, amely abból indult ki: Ankara továbbra is betartja azt az ígéretét, hogy nem fog szíriai menekülteket Szíriába kitoloncolni.

Lotte Leicht, a HRW brüsszeli képviselője a német magazin kutatómunkájának fényében cinikusnak nevezte az Európai Unió menekültügyi politikáját. "Arról szól az egész, hogy csökkentsék a migránsok számát. Az EU Törökország eljárását beletörődéssel fogadja, s ezzel a menekülteket még veszélyesebb helyzetekbe sodorja" - mondta.

Az Európai Bizottság a Monitorral közölte, hogy az egyéni eljárás mellőzésével végrehajtott szabálytalan kitoloncolások az emberi jogok európai egyezményébe ütköznek. Eddig azonban nem volt lehetőségük ellenőrizni ezeket a vádakat. Hozzátették, Ankara cáfolja, hogy ilyen kitoloncolások történnének.

Törökországban több mint 2,2 millió szíriai és mintegy 200 ezer iraki kért menedéket az utóbbi években. Az Iránból, Afganisztánból és az afrikai országokból érkező, Európába tartó migránsok pedig tranzitországnak használják Törökországot.

A tavaly november végi brüsszeli EU-török csúcson jóváhagyott akcióterv értelmében az Európai Unió 3 milliárd euró támogatást nyújt Törökországnak, és ennek fejében a török kormány vállalja határőrizetének megerősítését, a menekültek ellátásának javítását, valamint a hathatós közreműködést az embercsempész-hálózatok felgöngyölítésében. Mindezen intézkedések célja - írja az ARD magazin, hogy kevesebb menekült érkezhessen az EU-ba.

Rovatok