Index Vakbarát Hírportál

A lengyel kormány a rendőrségi törvénnyel feszíti tovább a húrt

2016. január 15., péntek 18:26

A lengyel parlament alsóháza (szejm) elfogadta pénteken azt a rendőrségről szóló vitatott törvényt, amely az elektronikus felügyelet és adatrögzítés kiterjesztését írja elő, írja az MTI.  Az ellenzék hiába nyújtott be számos módosító indítványt a törvény enyhítése és annak érdekében, hogy többek között az orvosok, újságírók és jogászok számára garantált legyen a szakmai titkok védelme. Egy ellenzéki képviselő szerint a jogszabály nyomán a hatóságok túlságosan beférkőzhetnek a lakosság magánszférájába.

A jogszabályról még a parlament felsőházának (szenátus) és az elnöknek is döntenie kell. A kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) nevű pártnak a parlamentben abszolút többsége van.

A lengyel kormány antidemokratikus lépéseit már Brüsszel iskomolyan vizsgálja. Szerdán jelentette be az Európai Bizottság, hogy hivatalosan felkéri a lengyel kormányt: magyarázza el, miért szabja át az alkotmánybíróság működését, miért szeretne erővel beültetni a testületbe öt új bírót azok helyett, akiket az előző kormány nevezett ki, és miért ilyen sürgős ez az egész. Egy olyan eljárás keretében vezénylik le a párbeszédet, amelyet két évvel ezelőtt a „magyar kormányra szabtak”.

Az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus keretében előzetes vizsgálatot fog lefolytatni a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban.

A hitelminősítő előbb lépett, mint az EU

Leminősítette Lengyelországot pénteken a Standard & Poor's, mivel az új lengyel kormány több intézkedése kulcsfontosságú intézmények függetlenségét és hatékonyságát gyengítette.

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi elsőrendű "A mínusz"-ról egy fokozattal "BBB plusz"-ra rontotta a hosszú futamidejű lengyel deviza-államadósság besorolását, számolt be az MTI. A hosszú és rövid lejáratú, zlotyban kibocsátott lengyel szuverén adósságállomány osztályzatát a cég szintén egy fokozattal "A mínusz/A-2"-re rontotta az eddigi "A/A-1"-ről.

A Standard & Poor's az új osztályzatokon is negatív kilátást hagyott érvényben, közölve: ez legalább egyharmados esélyt jelez arra, hogy a lengyel besorolások a következő 24 hónapban még tovább romolhatnak, ha a lengyel monetáris politika hitelessége megrendül, vagy ha a közfinanszírozási rendszer állapota a cég jelenlegi várakozásánál nagyobb mértékben romlik.

Rovatok