Index Vakbarát Hírportál

20-nál több halottja lehet a Burkina Fasó-i terrortámadásnak

2016. január 15., péntek 21:52 | nyolc éve frissítve

Péntek este támadás ért egy luxusszállodát Burkina Faso fővárosában. A terrorakciót az al-Kaida vállalta magára. A támadók autókat robbantottak fel, majd túszokat ejtettek a hotelben. A Burkina Fasó-i kormány beismerte, hogy vannak halottak, a források 20-30 áldozatról írnak. A hatóságok a francia különleges erők bevonásával hajnalban megtámadták a szállodát.

Több mint hatvan túszt sikerült kiszabadítani a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou központjában lévő szállodából, amelyet péntek este támadtak meg feltételezhetően iszlamista fegyveresek. A túszok kiszabadításáról Remis Dandjinou, a nyugat-afrikai ország kommunikációs minisztere beszélt.

A mentőakciónak köszönhetően harminchárom túszt, köztük Clement Sawadogo munkaügyi minisztert sikerült épségben kijuttatni a Splendid nevű szállodából, írta Dandjinou a Twitteren. Hozzátette, a műveletben másik harminc, megsebesült embert is kiszabadítottak, írja az MTI.

A kommunikációs miniszter szerint vannak halálos áldozatai az ottani francia nagykövetség által terrortámadásnak minősített akciónak, de nincsenek pontos számai. Eközben az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó Simon Compaoré belügyminiszter arról beszélt, hogy a szállodával szemközti kávézó teraszán a tűzoltók egy tucat holttestet találtak. Megjegyezte, egyelőre nem tudják, hány támadó van. Egyes beszámolók három, mások hat maszkos férfiról szóltak.

A nyugat-afrikai ország kormánya rendkívüli ülést hívott össze szombat reggelre a történtek miatt.

Péntek este lövések és robbanások hallatszottak péntek este a Burkina Fasó-i főváros, Ouagadougou egyik luxushoteljének közelében. A szállodát helyszíni sajtójelentések szerint fegyveres és turbános férfiak támadták meg, tűzharcba keveredve a csendőrökkel, írja az MTI.

Vannak halottak

A BBC beszámolója szerint helyi idő szerint fél nyolc körül két autóba rejtett bomba robbant a város repteréhez közel eső Splendid Hotel előtt. Az ENSZ alkalmazottai és a nyugati turisták körében népszerű hotelbe ezek után három-négy fegyveres rohant be. Más beszámolók szerint több tucat, a szálloda előtt parkoló gépjárművet gyújtott fel a három-hat támadó, majd tűzharcba keveredett a helyi csendőrséggel. Úgy tudni, a közeli Cappuccino kávézót is támadás érte.

A helyszínen tartózkodó újságírók azt jelentették, hogy most is lövöldözés hallatszik a hotelből. A Sky News úgy tudja, a fegyveresek túszokat ejtettek, és elbarikádozták magukat.

Az AFP tudósítójának egy éttermi dolgozó azt mondta, a támadásnak több halottja is van. A hajnali órákban Burkina Faso külügyminisztere, Alpha Barry megerősítette, hogy vannak halottak, de számot nem közölt.

Az AFP meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, legalább 20-an meghaltak az akcióban. A Burkina Fasó-i Burkina24 hírportál a twitterén egy kórházigazgatótól kapott tájékoztatás alapján szintén azt írja, hogy 20 körül lehet a halottak száma. Robert Sangare azt mondta, a sebesültek mintegy húsz ember holttestét vélték látni a támadást követően. A kórházigazgató hozzátette, a sebesültek egy részét meglőtték, mások menekülés közben sérültek meg. A sebesültekről eltérő becslések vannak, 15 és 50 közé teszik a számukat.

Megtámadják a szállodát

A külügyminiszter azt is bejelentette, hogy a hatóságok támadást indítanak a túszok kiszabadítására. Az Euronews magyar idő szerint fél háromkor arról adott hírt, hogy megkezdődött a túszszabadító akció.

A Radio France Internationale Burkina Fasóban tartózkodó munkatársa 50 méterre van a hoteltől. Eddig nagyjából 30 francia katonát és 40 Burkina Faso-i egyenruhást látott a helyszínre érkezni - írja a New York Times.

Helyi források szerint az ouagadougoui kormány a korábbi feltételezéseknek megfelelően valóban segítséget kért az országban állomásozó francia különleges erőktől. A franciák pedig Washington segítségét kérik: a Reuters arról számolt be, hogy Franciaország hivatalosan is titkosszolgálati és felderítői segítséget kért a Burkina Faso-i terrortámadás miatt az amerikai védelmi minisztériumtól. A minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 75 amerikai katona van Burkina Fasóban.

A katonai akció megkezdése után a Euronews azt twittelte ki: a túszejtők 30 embert öltek meg a hotelben, és azt üzenik: „Ezzel álltunk bosszút Franciaországon és a hitetlen Nyugaton”.

A hatóságok szerint a támadás akár órákig is eltarthat. A városban – a BBC követségi forrásból származó információi szerint – hajnal hatig kijárási tilalmat rendeltek el.

A hivatalos szervek szerint a támadók sok túszt ejthettek, és már a támadók létszámát is többre becsülik a kezdeti három-négy főnél. Lehetségesnek tűnik – bár ez senki nem erősítette meg –, hogy a támadókat bentről, a szálloda személyzetéből is segítették.

Hélène Ouedraogo épp az egyik barátját látogatta meg a Splendid Hotelben, amikor három turbános férfit látott berohanni az épületbe - írja a The New York Times.

Lövöldözni kezdtek, és azonnal megöltek néhány embert.

A nő és a barátja csak úgy tudtak megmenekülni, hogy betörtek egy ablakot, és kiugrottak rajta, majd elbújtak a kint álló járművek között. Ouedraogo meg is sérült menekülés közben, de a kórházban később ellátták a sérülését. Egy másik szemtanú, Harouna Kabore is az életéért futott, amikor a hotel közelében meghallotta a lövöldözést és a felé süvítő golyókat.

Sumudu Dhanapala péntek este puskaropogásra érkezett haza a hoteltől nem messze lévő lakásába. Elbarikádozta magát odabenn, de közben fotózni kezdett, és a képeket feltöltötte a Twitterre. A twitjeiben lövöldözésekről, robbanásokról, hotel előtt várakozó katonákról és mentősökről számolt be, szombat hajnalban pedig megörökítette, ahogy a hotel előtt kigyullad az egyik autó.

Has an assault started? #BurkinaAttack #BurkinaFaso Hear sporadic shots of verying degree pic.twitter.com/RIqGWEmLV6

— Sumudu Dhanapala (@Maximuslk) 2016. január 16.

Az al-Kaida vállalta magára a terrortámadást

A terrortámadást az éjszakai órákban magára vállalta a tavalyi bamakói mészárlásért is felelős Al-Kaida észak-afrikai szárnya, az al-Qaeda in the Islamic Maghreb (a Maghreb-térségbe Marokkót, Nyugat-Szaharát, Algériát, Tunéziát és Líbiát szokták sorolni).

A Burkina 24 riporterei közben közzétettek egy  videót a lövöldözésről.

Éjfél körül a Burkina Fasó-i francia követség bejelentette, hogy terrortámadásról van szó. 

A közlemény emlékeztetett arra, hogy korábban, szintén pénteken történt már egy fegyveres támadás a nyugat-afrikai ország a szomszédos Malival határos északi részén. Ott mintegy 20 fegyveres csendőrökre támadt, két ember meghalt.

Az al-Kaida egy éve is lecsapott a térségben

A terrorszervezet már említett tavalyi bamakói támadása során – amit egy héttel a párizsi merényletek után követtek el – húsz ember halt meg; akkor is túszejtéses akciót hajtott végre, nagyjából 170 túszuk volt. Bamako a Burkina Fasóval szomszédos Mali fővárosa.

Rovatok