Index Vakbarát Hírportál

Nagyot zuhant Angela Merkel támogatottsága Köln miatt

2016. január 15., péntek 10:52

Megváltozott a közhangulat Németországban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. Legalábbis ez derül ki egy friss felmérésből, amelyet a ZDF országos közszolgálati televízió közölt. A németek többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága pedig nagymértékben csökkent.

ZDF Politbarometernevű kutatása szerint a decemberi 46 százalékról 60 százalékra emelkedett mindazok aránya, akik szerint Németország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával, és 51 százalékról 37 százalékra süllyedt a bizakodók aránya.

Angela Merkel menekültügyi tevékenységével a német lakosság 56 százaléka elégedetlen, 39 százaléka elégedett.

Egy hónappal ezelőtt 49:47 volt ez az arány, közölte az MTI.

Ugyanakkor a többség szerint az sem járható út, amelyet a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Horst Seehofer bajor miniszterelnök ajánl; a felmérésben megkérdezettek 57 százaléka szerint a jelenlegi európai helyzetben nem lehet évi 200 ezerre korlátozni a befogadható menekültek számát.

A politikusok munkáját általában véve egy mínusz 5-től plusz 5-ig terjedő skálán értékelhetik a megkérdezettek. A felmérés készítői rendre tíz politikus megítélését vizsgálják.

Decemberhez képest a kancellár megítélése romlott a legnagyobb mértékben.

Angela Merkel támogatottsági mutatója 1,7 pontról 1,0 pontra süllyedt. Egyedül Horst Seehofer mutatója emelkedett, a decemberi 0,4 pontról 0,7 pontra.

A ZDF felmérése alapján a következőket állapították meg:

A  szavazókorú népességet reprezentáló felmérést a Választási Kutatócsoport (Forschungsgruppe Wahlen) nevű mannheimi intézet készítette a ZDF számára 1203 ember megkérdezésével január 12. és 14. között.

Rovatok