Index Vakbarát Hírportál

Bármeddig maradhatnak az oroszok Szíriában

2016. január 15., péntek 13:37

Tavaly augusztus 26-án írta alá Oroszország és Szíria azt a szerződés, amelyet pénteken hoztak nyilvánosságra, és ami szerint az orosz erők szíriai állomásoztatása korlátlan, mind nagyságban, mind időben. A szerződés aláírása egy hónappal azelőtt történt, hogy Aszad szír elnök kérésére Oroszország beavatkozott a konfliktusba és elkezdte légi hadjáratát az Iszlám Állam, és sok esetben Aszad ellenzéke ellen.

A szerződés alapvetően a Hmejmim szíriai orosz támaszponton történő állomásoztatást szabályozza, de valójában arról szól, hogy Szíria szabad kezet adott Oroszországnak abban, hogy hány katonát, hány és milyen fegyvert állomásoztathat Szíriában. A szerződésben szerepel, hogy azt "a felek meghatározatlan időre kötötték", ami elméletileg megnyitja az utat azelőtt, hogy az orosz erők tartósan jelen legyenek az országban.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelezte, hogy a Szuhoj bombázók és harci gépek szíriai bevetése addig tart, amíg arra az Aszad elnök által kért beavatkozás keretében szükség van.

Az orosz védelmi minisztérium egyik tisztségviselője pénteki sajtóértekezletén bejelentette, hogy az orosz erők új szíriai feladatául szabták a humanitárius segítség nyújtását. Az orosz légierő gépei máris eljuttattak 22 tonnányi segélyt a kelet-szíriai Deir-ez-Zór városba és környékére - mondta.

Rovatok