Index Vakbarát Hírportál

Szülővárosában tiltották be félig a Vespát

2016. január 15., péntek 20:37

Óriási a felháborodás Genovában, ahol minden olyan Vespának megtiltották a közekedést, amelyik 1999 előtt készült - írja a thelocal.it. A darázsról elnevezett motor szülővárosában, az amúgy is temperamentumos és hagyományőrző olaszok teljes frászban vannak. Az internet roskadozik a #handsoffmyvespa hashtagektől és tömegesen tiltakoznak a város lakói minden lehetséges platformon a döntés ellen.



Genova polgármestere még decemberben írta alá azt a papírt, amely februárban lép hatályba és ami húszezer genovai motoros életét fogja megkeseríteni, hacsak nem enged a nyomásnak a hivatal. Korábban be akarták tiltani reggel hét és este hét között a motorokat a város forgalmasabb részeiben, de a felhördülés hatására egyelőre áprilisig pihentetik azt a rendeletet, időt adva a lakosoknak, hogy átszervezzék a közlekedésüket.

Vittorio Vernazzano, a Vespa elnöke szerint különösen a Vespa hetvenedik évfordulóját jelölő évben kellemetlen ilyen szankciókat bevezetni. A hatóságok szerint azonban bármenyire egy emblematikus járműről van szó, az emberek egészsége fontosabb, márpedig az Euro 0 modell élen jár a káros gázok kibocsátásában. 

Az első járműveket a második világháború után kezdték el gyártani, mivel a szétbombázott utakon nehezen lehetett közlekedni és kellett egy alternatív közlekedési eszköz. A helyiek irónikusan azt mondják, hogy most se sokkal jobb a helyzet a tömegközlekedést illetően, mint 1946-ban. Éppen ezért mindent megtesznek, hogy tovább száguldhassanak imádott darazsukon. 
 

Rovatok