Index Vakbarát Hírportál

Újabb hotelt támadtak meg Burkina Fasóban

2016. január 16., szombat 08:55

Alighogy véget ért az egyik túszdráma, újabb szállodát támadtak meg az al-Kaidával kapcsolatban álló fegyveresek a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosában.

Legalább húsz ember meghalt, több mint harminc megsebesült abban a merényletben, amelyet feltehetően az al-Kaida fegyveresei hajtottak végre Burkina Faso fővárosában. A péntek este indult akciót a terrorista szervezet észak-afrikai szárnya, az al-Qaeda in the Islamic Maghreb (AQIM) vállalta magára. A Maghreb-térségbe Marokkót, Nyugat-Szaharát, Algériát, Tunéziát és Líbiát sorolják.

Megint egy szálloda

A fegyveresek egy szállodát támadtak meg a nyugat-afrikai ország fővárosában, a másfél milliós Ouagadougouban. Az akciót az al-Murabitun hajtotta végre. A csoportnak már van, a számláján hasonló akció: tavaly novemberben, egy héttel a 147 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek után Mali fővárosában, Bamakóban támadtak meg egy szállodát.

Sokszoros halott félszemű a főellenség

Az al-Murabitunt az algériai Mohtar Belmohtar vezeti. 1991-ben Afganisztánban harcolt a szovjet kivonulás után ismét polgárháborúba süllyedt országban, a mudzsahedinek oldalán. A most is csak 43 éves félszemű veteránnak már számtalanszor keltették halálhírét. (Fél szemét állítólag egy maga által rosszul kezelt robbanószer felrobbanásakor veszítette el.) Távollétében az elmúlt évtizedben Algériában kétszer is halálra ítélték.

Az AQIM-hez 1998-ban csatlakozott, a szervezet több öngyilkos merényletet hajtott végre Algériában. Dzsihádista mozgalmához csempészetből, emberrablásból é szerzett pénzt, ehhez jöttek hozzá az al-Kaida forrásai.  Amerikai becslések szerint 50 millió dollárt gyűjtött az elrabolt nyugatiakért kapott váltságdíjakból.

Az AQIM tulajdonképpen versenyben van a vezető terrorista csoport pozíciójáért Észak-Afrikában és a Száhel-övezetben, az ott is erősödő Iszlám Állammal szemben. A régióban így számára létkérdés a hasonló akciók végrehajtása, hogy jelezze megkerülhetetlenségét.

A beszámolók szerint 3-6 támadó vehetett részt a Splendid Hotel elleni akcióban. Az ouagadougoui szálloda az ENSZ és más nemzetközi szervezet munkatársának is otthont adott. Emellett ez az egyik fő szállása azoknak a francia katonai erőknek, amelyek a szomszédos Csádban végeznek szolgálatot, fellépve az ottani fegyveres csoportok ellen. Burkina Fasóban körülbelül kétszáz francia katona tartózkodik.

A támadás a hotellel szemközti kávézót érte el először, a fegyveresek ezután vették be magukat a szállodába. Szemtanúk szerint a kávézó teraszán legalább egy tucat holttest hevert. Állítólag száz vendég volt a helyszínen a támadáskor.

A szálloda kimelt jelentősége ellenére nem élvezett különleges védelmet.

Vendégnek álcázott terroristák

A BBC úgy tudja, helyi idő szerint fél nyolc körül két autóba rejtett bomba robbant a város repteréhez közel eső Splendid Hotel előtt. Az ENSZ alkalmazottai és a nyugati turisták körében népszerű hotelbe ezek után három-négy fegyveres rohant be. Más beszámolók szerint több tucat, a szálloda előtt parkoló gépjárművet gyújtott fel a három-hat támadó, majd tűzharcba keveredett a helyi csendőrséggel.

A CNN információi szerint nem csak ez este érkezett fegyveresek támadtak. A nap folyamán többen vendégként jelentkeztek be a szállodában.

Bosszút álltak a Nyugaton

Az egykori francia gyarmat – amely szomszédos az al-Kaida által szintén többször megtámadott Malival – francia speciális egységek segítséget kérte a fegyveresek likvidálásához. A franciák pedig Washington segítségét kérik: a Reuters arról számolt be, hogy Franciaország hivatalosan is titkosszolgálati és felderítői segítséget kért a Burkina Faso-i terrortámadás miatt az amerikai védelmi minisztériumtól. A minisztérium tájékoztatása szerint jelenleg 75 amerikai katona van Burkina Fasóban. Az amerikaiak pontosan nem részletezett módon szintén részt vesznek a likvidáló akcióban.

A terroristák likvidálását célzó ellentámadás megindítása után az Euronews twitteres beszámolója szerint a túszejtők közölték:  „Ezzel álltunk bosszút Franciaországon és a hitetlen Nyugaton”. Egy túlélő elmondta, a fegyveresek saját szavaik szerint kifejezetten nyugatiakat céloztak a támadással. Az áldozatok 18 különböző ország állampolgárai voltak.

Lehetségesnek tűnik – bár ez senki nem erősítette meg –, hogy a támadókat bentről, a szálloda személyzetéből is segítették.

„Épp csak kinyitottunk, néhány vendégünk volt bent, amikor a lövéseket hallottuk” – mesélte a Reutersnek a szálloda egyik pincére. „A vendégek közül többen futásnak eredtek, parkoló autóikhoz futottak, a három turbános támadó ekkor a parkolóra célzott” – mondta a férfi.

Egy másik szemtanú, Hélène Ouedraogo épp az egyik barátját látogatta meg a Splendid Hotelben, amikor három turbános férfit látott berohanni az épületbe - írja a The New York Times.

„Lövöldözni kezdtek, és azonnal megöltek néhány embert.” „A közelünkben álltak, és

hallottuk, ahogy beszélgetnek, miközben körbejártak, hogy végezzenek a még éledben maradtakkal”

mondta a CNN-nek egy túlélő.

A Burkina 24 felvétele a lövöldözésről.

A nő és a barátja csak úgy tudtak megmenekülni, hogy betörtek egy ablakot, és kiugrottak rajta, majd elbújtak a kint álló járművek között. Ouedraogo meg is sérült menekülés közben, de a kórházban később ellátták a sérülését. Egy másik szemtanú, Harouna Kabore is az életéért futott, amikor a hotel közelében meghallotta a lövöldözést és a felé süvítő golyókat.

Sumudu Dhanapala péntek este puskaropogásra érkezett haza a hoteltől nem messze lévő lakásába. Elbarikádozta magát odabenn, de közben fotózni kezdett, és a képeket feltöltötte a Twitterre. A twitjeiben lövöldözésekről, robbanásokról, hotel előtt várakozó katonákról és mentősökről számolt be, szombat hajnalban pedig megörökítette, ahogy a hotel előtt kigyullad az egyik autó.

Az AFP tíz lángoló autóról tud a szálloda előtt.

Hotleről hotelre mennek a támadók 

Az ellenakció sikeres volt, először 63 túszt sikerült kimenteni az épületből, közülük 33 embert kórházba szállítottak, többnyire lőtt sebekkel. Helyi idő szerint reggel kilenckor a hírek szerint véget értek a harcok a szállodán belül további 60 túsz is elhagyhatta az épületet.

A harcok azonban még nem értek véget: a szállodán kívül, a rendőri erők állítólag még tűzharcban állnak a támadókkal, akik vélhetően többen voltak, az első hírekben megadott 3-6 főnél. 

Nem sokkal a merénylet után azonban kiderült: a fegyveresek egy másik szállodát is megtámadtak – közölte a BBC szerint az ország belügyminisztere. Simon Compaoré – aki nem rokona az országot 27 éven át, 2014 októberéig irányító Blaise Compaorének – közölte: három fegyverest likvidáltak a Splendid Hotelnél, kettő közülük fekete-afrikai volt, egy pedig arab.  Az államfő, Christian Kaboré dél körül már négy halott fegyveresről szólt. Állítása szerint

a támadók között két nő is volt, akiket szintén likvidáltak. 

A Splandidhez közeli Yibi Hotelt ért újabb támadásrólnál gyelőre az sem biztos, hogy a fegyveresek már magában az épületben vannak.

Szegény, de becsületes emberek országa

Burkina Faso egykor francia gyarmat volt, függetlenségét 1960-ban nyerte el, Felső-Volta néven. A folyóról elnevezett, három magyarországnyi területű, 17 milliós országra a térség legtöbb államához hasonlóan a kezdetektől jellemzők voltak a rendszeres katonai puccsok. 1983-ban a soros diktátor Thomas Sankara volt, aki az előző diktátor szövetségese volt. Sankara pánafrikai szocialista forradalmat hirdetett meg, példaképnek Kadhafi Líbiáját és Kubát tekintette. 1984-ben ő adta az ország új nevét, ami mosszi nyelven azt jelenti: becsületes emberek országa. (A főváros, Ouagadougou neve pedig így hangzik.)

Sankara igazi polihisztor volt: az ország ma is érvényes himnuszának szövegét és zenéjét is ő szerezte. 

Nem sok ideje maradt Sankarának, 1987-ben egy puccs során megölték. A hatalmat Blaise Compaore vette át, aki 2014 október végéig állt az ország élén. 

A 64 éves katona legutóbb 2010-ben nyerte meg a vitatható tisztaságú választást. Tiltakozást azonban csak azzal váltott ki, hogy 2014-ben alkotmányt akart módosítani, amely lehetővé tette volna, hogy 2015-ben ismét induljon a választásokon.

A felkelés nyomán Compaore lemondott és a szomszédos Elefántcsontpartra menekült. Az átmeneti kormány tavaly novemberre szervezte meg az elnökválasztást. A választást Christian Kaboré nyerte. Az ezzel egyidőben tartott perlamenti választás győztese pedig az új elnök pártja, a Népi Mozgalom a Haladásért (MPP) lett, bár abszolút többséget nem szerzett. Az előző elnök pártját eltiltották a részvételtől.

Compaoré emberei 2015 szeptemberében puccskísérletet hajtottak végre: a fővárosban sikerrel jártak, őrizetbe vették az átmeneti kormány vezetőit és bejelentették, hogy a Gilbert Diendéré által vezetett junta átvette a hatalmat. Országosan azonban ezt nem tudta érvényesíteni, a központi erők bevonultak a fővárosba, és az ECOWAS közvetítésével folytatott tárgyalások után Diendéré megállapodott csapatai kivonásáról és arról, hogy a puccs résztvevőit nem éri támadás.

A megállapodás után azonban mégis vád alá helyezték, Diendéré ekkor a Vatikán nagykövetségére menekült. Miután ígéretet kapott arra, hogy nem végzik ki, elhagyta a nagykövetséget. Jelenleg őrizetben van, többek között Sankara 1987-es meggyilkolásával is vádolják.

Burkina Faso 60 százaléka muszlim, negyedük katolikus, további hat százalék protestáns, a lakosság tizede a helyi természeti vallások híve. A hivatalos nyelv a francia, ami a soknemzetiségű ország közvetítő nyelve. A mosszik adják a lakosság felét, őkat 4-8 százalékkal a fulani, bobo, gurunszi, szenufo népek követik.

A tengertől elzárt ország a világ egyik legszegényebb állama: GDP-je alig 2,5 milliárd dollár, ez fejenként 210 dollárt jelent: ez alig hetvened része a magyarországi adatnak.

A lakosság csaknem kétharmada analfabéta. Komoly gond az éhezés is, az ötéves gyermekek 26 százaléka alultáplált. A lakosság 90 százalékát a mezőgazdaság foglalkoztatja.

Rovatok