Index Vakbarát Hírportál

Irán szerint szombaton vége a szankcióknak

2016. január 16., szombat 11:28

Az iráni külügyminiszter arra számít, hogy még szombaton feloldják az országával szembeni nemzetközi szankciókat. Mohamed Dzsavád Zaríf eszerint azzal számol, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) már a nap folyamán közzéteszi az iráni atomprogramról szóló végleges jelentését, és ez megerősíti, hogy Teherán eleget tett a nagyhatalmakkal tavaly nyáron kötött nukleáris megállapodásban foglalt kötelezettségeinek. Ezzel pedig feloldhatók-e az ország elleni nemzetközi szankciók.

"Nagy nap ez a mai az iráni nép számára, mivel megszűnnek a nemzetközi szankciók" - fogalmazott a külügyminiszter az állami televízióban elhangzott, a hírügynökség által idézett nyilatkozatában.

Diplomáciai források szerinta a NAÜ jelentésnek már majdnem minden részletét kidolgozták, és a dokumentum végleges verziója szombatra készül el.

Ezt kérték Irántól

A Teherán és a hatok (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) között tavaly július 14-én született megállapodás egyebek mellett arra kötelezi Iránt, hogy 300 kilogramm alá csökkentse alacsony dúsítású uránkészletét, urándúsító reaktorainak számát 19 ezerről 6100-ra mérsékelje, továbbá az araki nehézvizes reaktorát úgy alakítsa át, hogy ott ne lehessen az atomfegyverben is felhasználható plutóniumot előállítani.

Behrúz Kamalvandi, az iráni atomenergia-hivatal szóvivője csütörtökön közölte, hogy eltávolították az araki atomerőmű reaktormagját. Irán előzőleg már csökkentette centrifugáinak számát és külföldre szállította alacsonyan dúsított uránkészletének jelentős részét. .

Ezt adja Irán cserébe

A szankciók eltörlésével egyebek mellett feloldhatják a zárolás alól Irán külföldi vagyonát, amelynek értéke mintegy 100 milliárd dollárra (az iráni GDP nagyjából negyedére) rúg. A lépés egyúttal lehetővé teszi Teherán számára a nemzetközi áru-, nyersanyag- és pénzpiacokra való visszatérést, ami jelentős lökést adhat a megtépázott iráni gazdaságnak.

Washingtonban korábban bejelentették, hogy John Kerry amerikai külügyminiszter szombaton Bécsben egyeztetést folytat iráni kollégájával, valamint Federica Mogherinivel, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.

Rovatok