Index Vakbarát Hírportál

Berlin: Algéria és Marokkó fogadja vissza a menekülteket!

2016. január 17., vasárnap 10:55

Németország felszólította Algériát és Marokkót, hogy legyenek közreműködőbbek az állampolgáraik visszafogadásában. A németeknek elvileg érvényes megállapodásuk van a két észak-afrikai országgal a tartózkodási engedéllyel nem rendelkezők visszaszállítására, de Steffen Seibert kormányszóvivő szerint a gyakorlatban közel sem működik ilyen olajozottan az együttműködés.

A németek azért szeretnék minél zökkenőmentesebben hazaküldeni a maradásra nem jogosultakat, hogy több hellyel és erőforrással fogadhassák a háború elől menekülőket. Az utóbbi hetekben viszont azt tapasztalták a hatóságok, hogy a származási országok nem akarják visszavenni a kiutasítottakat, mert azoknak hiányoznak a papírjaik.

  A problémát Angela Merkel kancellár is felhozta, amikor a héten nála járt Abdelmalek Sellal, Algéria miniszterelnöke. Sellal szerint azonban ahhoz, hogy visszavehessék az embereket, először meg kell győződniük arról, hogy valóban az ő állampolgáraikról van szó. Korábban Tunézia is arról panaszkodott, hogy az Európába érkező menekültek gyakran megsemmisítik a papírjaikat, így

nemcsak az európai hatóságoknak, de a visszafogadó országoknak is nehezebbé válik az azonosításuk.

A Németországba érkező algériai és marokkói menekültek száma tavaly júniusról decemberre jelentősen megugrott: előbbi 847-ről 2296-ra, utóbbi 368-ről 2896-ra nőtt.

Rovatok