Index Vakbarát Hírportál

Megbénította Romániát és Bulgáriát a hó

2016. január 17., vasárnap 16:25

A hófúvás miatt Bukarestben, valamint Ilfov, Ialomita és Calarasi megyében tanítási szünetet rendeltek el a román hatóságok, a tengerpart felé vezető A2-es autópályát pedig lezárták vasárnap, írja az MTI.

Lezárták a tengerhez vezető autópályát Romániában

A tengerpartra vezető autópályát Bukarest és a fetesti-i Duna-híd között lezárták, és több más főút és megyei út is járhatatlan a térségben, egyes utakon pedig a teherforgalom számára vezettek be korlátozást. Az útkarbantartó az ország nyugati részéből irányított át hókotró gépeket a hófúvás sújtotta övezetbe.

A zord időjárás a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott: több mint húsz - Bukarest és Moldva, illetve a főváros és a tengerpart között közlekedő - vonatot el sem indítottak, az északi irányból érkező vonatok pedig több órást késést halmoztak fel közvetlenül Bukarest előtt a jelzőrendszerek és váltók működését megbénító áramkimaradás miatt.

Románia fekete-tengeri kikötőit is lezárták a viharos szél miatt, és a folyami közlekedést is korlátozzák. A ráfagyott csapadék súlyától, illetve az erős szél miatt sok helyütt leszakadtak az elektromos vezetékek, emiatt három délkeleti megyében több mint ötven település maradt áramellátás nélkül.

Félméteres hó Bulgáriában

Bulgáriában is hóviharok akadályozták a közlekedést vasárnap, miután a helyi meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint negyven-ötven centiméter vastag hóréteg alakult ki a fővárosban, Szófiában, akárcsak a közép-bulgáriai Lovecsben és Veliko Tarnovóban.

Az északi és középső országrészben nyolc vasútvonalon nincs közlekedés. A hatalmas hó miatt a Balkán-hegységben le kellett zárni az utakat, a Sipka-hágót egyméteres hótakaró borítja. Az ország délkeleti részében fekvő Rodope hegységben viszont a kiadós esők miatt áradtak meg a folyók és patakok, valamint számos helyen megsüllyedt a talaj.

Bulgária teljes területén megtiltották a nehézgépjárművek közlekedését, számos észak-bulgáriai településen pedig nem lesz tanítás az iskolákban. A jövő hét első felében a havazást heves széllökések kísérik majd, miközben a hőmérséklet már mínusz 17 Celsius-fokra csökken szerda hajnalra.

Rovatok