Index Vakbarát Hírportál

Merkel nem enged a menekültpolitikájából

2016. január 18., hétfő 17:59

Angela Merkel német kancellár kitart a menekültválság megoldását célzó politikája mellett, és nem enged az irányváltást sürgető követeléseknek - jelezte hétfőn a német kormány szóvivője és a Merkel vezette jobboldali a Kereszténydemokrata Unió (CDU) főtitkára. Steffen Seibert kormányszóvivő berlini tájékoztatóján elmondta, a kancellár tudomásul veszi a bajor testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) és a koalíciós partner Német Szociáldemokrata Párt (SPD) soraiból érkező megjegyzéseket, és tovább folytatja "teljesen világos programja" megvalósítását.

A megerősítésre azért volt szükség, mert a CSU mellett az SPD is kritizálni kezdte Merkel politikáját. Sigmar Gabriel pártelnök-alkancellár hétfőn az SPD vezetőségének Nauenben tartott ülése után azt mondta, elfogadhatatlan, hogy

Merkel a menekültek befogadásával "ünnepelteti magát az arab világban", de a menedékkérők integrációjának feladatát az SPD-re hagyja.

Ralf Stegner, az SPD egyik alelnöke pedig arról beszélt: eddig úgy tűnt, hogy Angela Merkel a legbefolyásosabb politikus a világon, de a menekültválság megmutatta, hogy semmit nem tud elérni a nemzetközi porondon. Erre a CDU főtitkára azzal vágott vissza, hogy az SPD a menekülteknek "bonbonokat osztogató" jótevő szerepében tünteti fel magát, de a "nehéz döntéseket" mind a konzervatívokra hagyja.

Német hírmagyarázók szerint az SPD azért esett neki a szilveszteri kölni fogdosós botrányban egyre népszerűtlenebbé váló Merkelnek, mert márciusban három tartományban (Baden-Württembergben, Rajna-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban) is választások lesznek, és a szociáldemokraták mindhárom helyen eléggé le vannak maradva a CDU mögött.

Az SPD összességében viszont nem vitatja Merkel menekültpolitikáját, szemben a CSU-val, ami szerint a Törökországgal való együttműködés bukásra van ítélve, ezért a párt azt akarja, hogy zárják le a német határt és ne engedjék be az Ausztria vagy más biztonságos ország felől érkező bevándorlókat.

A CSU vezetői ezért ultimátumot adtak Angela Merkelnek, hogy legkésőbb március végéig változtatnia kell politikáján,

és el kell fogadnia a határ lezárására vonatkozó követelést.

A CDU és Merkel viszont nem hátrál meg: pénteken megtartják a német-török kormánykonzultációt, februárban David Cameronnal tárgyal majd a kancellár Szíria megsegítéségéről. A CDU azt is kezdeményezi, hogy Algériát, Marokkót és Tunéziát dorolják a biztonságos származási országok közé, és elvárja az SPD-től, hogy támogassa ezt a törekvést.

Rovatok