Index Vakbarát Hírportál

Nyilvánosan összetépte saját könyvét az Észak-Koreába visszatérő disszidens

2016. január 19., kedd 17:42

Nincs adó, ingyenes az egészségügyi ellátás, sorolja az észak-koreai élet számtalan előnyét az az észak-koreai disszidens, aki 16 év után tért vissza hazájába. A videót eredetileg az észak-koreai állami média jelentette meg Youtube-csatornáján, írja a Guardian.

Szon Okszun korábban emberi jogi aktivistaként és egy Észak-Koreáról, saját szenvedéséről és szökéséről szóló könyv szerzőjeként lett ismert. Egy most nyilvánosságra hozott, kirakatperek vallomásaira emlékeztető videóban látványosan összetépi saját könyvét.

A Longing for Light (Fény után sóvárogva) című könyvet összetépő nő arról beszél a videóban, mennyire bámulatosnak tartja Észak-Korea fejlődését – külön kiemelve az ingyenes egészségügyi ellátást és azt, hogy nincs adó.

„A televízióban nézett képsorok láttán döbbentem rá, hogy mekkora változásokon ment át hazám az elmúlt 10 évben” – mondta. Dél-Koreáról viszont épp hogy lesújtó a véleménye: annyi a politikai párt, hogy az emberek óhatatlanul összeverekednek a tömeggyűléseken. Nem is csoda szerinte az sem, hogy Dél-Koreában követik el a legtöbb öngyilkosságot (Magyarország a közhiedelemmel ellentétben nem listavezető öngyilkosságban, csak majdnem.) A nő szerint az Észak-Korea-ellenes propagandát pénzért fejtik ki emberi jogi aktivistáknak álcázott ügynökök.

Dél-koreai aktivisták szerint vannak esetek, amikor disszidens észak-koreaiak önszántukból hazatérnek, mert nem tudnak beilleszkedni a dél-koreai társadalomba. Kim Dzsongun hatalomra kerülése, azaz 2011 óta Észak-Korea több videót is megjelentetett hazatérő disszidensekről.

Az elmaradott Észak-Korea után a fejlett déli társadalomba illeszkedés nehézségeiről, a szökés és az újrakezdés kálváriájáról interjúnkban egy másik disszidens, Hyeonseo Lee is mesélt, akinek saját szökéséről írt könyve magyarul is megjelent.

Rovatok