Index Vakbarát Hírportál

A kínai állami tévében tett kényszervallomást a svéd emberi jogi aktivista

2016. január 20., szerda 20:33

Egy interjúban kért elnézést Peter Dahlin svéd emberi jogi aktivista, akit január elején felforgató tevékenység és a nemzetbiztonság veszélyeztetésének gyanújával vettek őrizetbe Kínában, írja a Washington Post.

Itteni tevékenységemmel megsértettem a kínai törvényeket, kárt okoztam a kínai kormány számára, valamint megsértettem a kínai emberek érzéseit

– mondta a 35 éves svéd férfi, minden bizonnyal kényszer alatt, korrektül visszabüfögve a kínai állami média kedvenc frázisait.

Dahlin egy Hongkongban bejegyzett, emberi jogi ügyekkel foglalkozó jogászokat támogató civil szervezet egyik alapítója, amelyet a kínai hatóságok azzal vádolnak, hogy külföldi megbízásra Kínára nézve kényes, eltorzított, illetve valótlan információkat gyártottak, amivel feszültségeket keltettek a közvélemény és a kormány között, továbbá tüntetések szervezésében is segédkeztek. A kínai rendőrség szerint a Közös Fejlődés Intézetét csaknem 10 millió jüannal (azaz közel 440 millió forinttal) támogatták külföldről, írja az MTI is. A szervezet abszurdnak nevezte és visszautasította a vádakat.

A svéd férfi vallomása alig pár nappal azután került adásba, hogy a fél éve ismeretlen helyen tartózkodó könyvkereskedő, Kuj Min-haj is kamerák elé állt.  Ő októberben tűnt el thaiföldi otthonából, majd az adásban elmondta, hogy önszántából adta fel magát a kínai hatóságoknál, mivel 2003-ban(!) ittasan halálos balesetet okozott Ningpóban, kizárólag emiatt tért vissza az országba.

Kuj egyébként épp egy Hszi Csin-ping kínai elnök magánéletéről szóló könyv kiadására készült, de már korábban is írt az ország vezetőinek szaftos sztorijairól. Rajta kívül a kiadó további négy munkatársa is eltűnt.

Mindkét ügyet az teszi érdekessé, hogy Dahlin és Kuj egyaránt azelőtt kért nyilvánosan elnézést, hogy bármilyen tárgyalás történt volna az ügyükben.

Hacsak nem kényszerítenek, akkor miért tennél vallomást még a saját pered előtt?

– fogalmazott költői kérdést Emily Rauhala, a Washington Post kínai tudósítója.

Dahlin egyébként még diákként, 2007-ben érkezett Kínába, majd később újra visszatért az országba, hogy jobbá tehesse a helyi emberek életét. Ügyét még érdekesebbé teszi, hogy kínai származású barátnője szintén eltűnt.

A kínai hatóságok 2010 óta több mint száz polgári és emberi jogi ügyvédet, illetve jogi tanácsadót vettek célkeresztbe, sokukat őrizetbe vették, és a családtagjaik sincsenek biztonságban –  egy 16 éves fiút szülei tevékenysége miatt már meghurcoltak.

Rovatok